Pentru marile companii, mai verde inseamna mai ieftin

Avansul tehnologic si noile politici verzi ale UE indeamna companiile din Romania sa investeasca in instalatii de cogenerare, cu emisii reduse si eficienta energetica mare

Centralele de cogenerare, cu consum redus de energie si cu emisii scazute de CO2, patrund incet, dar sigur in fabricile si termocentralele din Romania. Un ultim exemplu este cea mai mare companie din lume, Coca-Cola, care va instala la fabricile de imbuteliere de la Ploiesti si Timisoara statii de cogenerare proprii. Fabricile vor reduce cu peste 40% consumul de energie electrica si termica si vor reutiliza o parte din emisiile de CO2 pentru producerea bauturilor racoritoare.

Tehnologia statiilor de cogenerare nu este chiar noua, insa abia de cativa ani a inceput sa intereseze marii producatori. Pretul energiei la nivel mondial a crescut spectaculos, iar noile politici verzi ale Uniunii Europene ameninta bugetele marilor poluatori.

Pentru unitatile de productie energofage si poluante, una dintre cele mai mai rentabile solutii sunt centralele de cogenerare (CHP), care produc simultan energie electrica si termica prin arderea gazului metan, incalzind sau racind apa necesara productiei.

Daca in Occident instalatiile de cogenerare nu mai sunt o noutate, in Romania au inceput sa patrunda destul de timid. Pentru a impulsiona eficienta energetica, Agentia Romana pentru Conservarea Energiei (ARCE) a anuntat luna trecuta ca acei consumatori de energie care investesc in resurse alternative vor primi subventii. In paralel, proiectele locale de eficientizare a consumului termic vor primi cofinantari de pana la 70%.

Noile tehnologii verzi instalate in fabricile de bauturi carbonatate permit captarea si „reciclarea” emisiilor de dioxid de carbon rezultate in urma procesului de productie

Coca-Cola „verde” in Romania

Coca-Cola Hellenic, a doua mare companie de imbuteliere Coca-Cola din afara SUA, a decis sa profite de rentabilitatea centralelor de cogenerare si a anuntat luna trecuta, la Bruxelles, ca va construi 15 astfel de centrale in 12 tari.

Potrivit companiei, investitia vizeaza reducerea globala a emisiilor proprii de carbon cu 20%. Romania se numara printre cele 12 tari alese de Coca-Cola Hellenic pentru construirea unor linii de imbuteliere ecologice, menite sa reduca semnificativ emisiile de CO2 in atmosfera si consumul din reteaua nationala de electricitate. Compania urmeaza sa lanseze doua astfel de linii, una care va deservi fabrica de imbuteliere de la Ploiesti si una pentru fabrica de la Timisoara.

Centrala de la Ploiesti va fi realizata dupa primul model din Europa, dat in folosinta la fabrica de la Dunaharaszti, din Ungaria, si va fi pusa in functiune la inceputul anului viitor. Fabrica de la Timisoara va beneficia de o astfel de instalatie in anul 2009, tot in primul trimestru. Instalatia de la Ploiesti va reprezenta o investitie de 15 milioane de euro, care va fi amortizata in decurs de 15 ani.

Proximitate termica

Unitatile de cogenerare (CHP – energie electrica si termica produse simultan) sunt construite de ContourGlobal, o companie americana specializata in dezvoltarea de proiecte in domeniul infrastructurii energetice. Centralele sunt detinute de ContourGlobal, insa sunt construite pe terenurile Coca-Cola, cele doua companii formand un parteneriat pentru exploatare.

Un avantaj al acestei asocieri este faptul ca, prin proximitate, energia termica nu este risipita. Surplusul de electricitate va fi reorientat catre reteaua nationala de energie, furnizand astfel energie „verde”. Totodata, costul energiei produse de instalatiile de cogenerare este mai mic decat electricitatea cumparata din reteaua nationala.

Eficienta energetica de 80%

„Mai verde inseamna mai ieftin”, subliniaza Joszef Tarsoly, general manager al Coca-Cola Ungaria, prima beneficiara a centralei „verzi”. Dupa un an de la deschiderea centralei de la Dunaharaszti, de langa Budapesta, compania a raportat o reducere cu 43% a emisiilor de CO2 si o scadere a costurilor energetice cu 40%, respectiv 400.000 de euro.

Centrala de la Dunaharaszti are trei motoare pe gaz care genereaza energia termica necesara productiei. Fiecare din aceste turbine pe gaz genereaza opt megawati pe luna, facand ca, in total, eficienta energetica a instalatiei sa ajunga la 80%.

In plus, prin procesul de condensare, din energia termica se poate obtine energie necesara racirii in procesul de productie. Mai mult decat atat, in afara productiei, energia termica a instalatiei este folosita la incalzirea sau racirea cladirilor de birouri. Un alt avantaj este ca turbinele ocupa mult mai putin spatiu decat instalatiile traditionale.

Potrivit lui Joszef Tarsoly, „40 la suta din energie se capteaza pentru incalzire, iar 40%, pentru electricitate, restul de 20% fiind pierderi”. Prin comparatie, la o centrala standard, pierderile sunt mult mai mari, ajungand la circa 60%. „Practic noi folosim energia care se risipea inainte in aer, sub forma de poluare”, explica Tarsoly.

Subsidii de la stat pentru investitie

Compania vinde electricitate ieftina si pentru sistemul central de energie din Ungaria, deoarece este vorba despre energie verde si primeste subsidii de la stat. „Orice astfel de centrala e o veste buna pentru Ministerul Mediului, pentru ca statul nu mai este obligat sa investeasca masiv in asigurarea energiei pentru momentele de varf de consum.

In Ungaria, astfel de investitii primesc in jur de 20% subsidii. In Romania, lucrurile se vor misca abia de anul acesta, cand guvernul va anunta strategia de promovare a eficientei energetice si va stabili modul in care se vor acorda subventiile pentru companiile care investesc in resurse alternative.

CO2 reciclabil

Productia de bauturi carbonatate creeaza emisii importante de CO2, care ajung in mod normal direct in atmosfera. Una dintre capacitatile importante ale instalatiei care va fi pusa in functiune la Ploiesti este un filtru suplimentar care capteaza dioxidul de carbon si-l aduce la un nivel de puritate necesar pentru industria alimentara.

Ulterior, dioxidul de carbon este folosit la carbogazificarea bauturilor. In fabricile din Ungaria acest sistem nu este folosit, deoarece resursele de CO2 pentru carbogazificare sunt ieftine. Romania are avantajul ca resursele de dioxid de carbon sunt mai scumpe, astfel ca cei de la Coca-Cola gasesc mai rentabil sa instaleze acest filtru.

Instalatiile de cogenerare reduc substantial cheltuielile si emisiile poluante, fiind o sursa foarte rentabila pentru companiile energofage din Romania

Centrale de cogenerare in Romania

Una dintre cele mai mari investitii in acest tip de instalatii a fost facuta in Romania de Petrom, care a alocat 46 milioane de dolari pentru centrala de cogenerare cu ciclu combinat de la Petrobrazi, deschisa in 2003. Prin aceasta, Petrom a intrat pe piata energetica, folosind pana la 50% energie pentru consum propriu, restul fiind vandut catre reteaua nationala de electricitate.

Si Rompetrol a investit o suma similara, de 44 milioane de euro, pentru o termocentrala de cogenerare cu capacitatea de 110 MW. Instalatia urmeaza sa fie data in folosinta anul acesta la rafinaria Petrobrazi. La Centrala Electrotermica din Bacau, grupul de cogenerare cu turbina pe gaze a fost pus in functiune anul trecut, in iunie, dupa o investitie de 30 milioane de lei noi. Anterior, CET Bacau era nevoita sa cumpere energie pentru a-si onora contractele, insa centrala i-a permis sa aiba productie tot anul.

La Buzau, trei firme romanesti au investit 12 milioane de euro pentru realizarea unei centrale de cogenerare pentru incalzirea a 20.000 de apartamente din oras. Instalatia va fi deschisa la sfarsitul acestui an si va reduce dramatic facturile platite de populatie, respectiv cu pana la 40%.

Tot anul trecut, Rulmentul Barlad a inaugurat prima centrala de cogenerare din judetul Vaslui, o investitie de 16 milioane de euro. Centrala pe gaze naturale produce energie electrica si termica, asigurand independenta energetica a mai multor societati comerciale, restul fiind vandut catre sistemul energetic national. SC Termica Vaslui are in proiect doua centrale de cogenerare, prima dintre ele urmand sa fie data in folosinta anul acesta. Centrala functioneaza pe baza unui motor termic pe gaze cu capacitatea de 1,8 MW.

Practic noi folosim energia care se risipea inainte in aer, sub forma de poluare

Joszef Tarsoly, general manager la Coca-Cola Ungaria

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *