Pentru operatorii din agricultura ecologica – Procedura de inscriere, modificata

Pentru operatorii din agricultura ecologica - Procedura de inscriere, modificata
Pentru operatorii din agricultura ecologica – Procedura de inscriere, modificata

In fiecare an, pana la data de 31 august (inclusiv), operatorii vor avea obligatia de a-si inregistra activitatea la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directiile pentru Agricultura judetene.

Potrivit Proiectului de Ordonanta care aduce noutati in procedura de inscriere a operatorilor in agricultura ecologic, publicat zilele trecute de Ministerul Agriculturii, inregistrarea operatorilor care valorifica produse rezultate din livezile razlete taranesti se va face conform prevederilor art. 68 din Regulamentul (CE) nr. 889/2008, privind subcontractarea, in acest sens fiind necesare: lista subcontractantilor, respectiv a proprietarilor terenurilor cu pomi razleti, conditia necesara fiind ca acestia sa fie supusi sistemului de control; existenta unui acord scris prin care subcontractantii isi supun exploatatia sistemului de control; un sistem corespunzator al documentelor contabile prin care se poate asigura trasabilitatea produselor. Subcontractantii vor fi mentionati in Fisa de inregistrare a procesatorilor in agricultura ecologica, prevazuta la Anexa nr. 3 a Ordinului nr. 219/2007, punctul 1) Procesator – Locatia fermei/unitatii administrate sau in Fisa de inregistrare a comerciantilor de produse ecologice (inclusiv comertul intracomunitar), punctul 1) Comerciant – Locatia fermei/unitatii administrate. Agricultura ecologica din Romania are in prezent un ritm de crestere anuala de 23%.

Daca in anul 2010 existau 3.155 de operatori in sectorul de agricultura ecologica, in 2011 numarul acestora a crescut de trei ori, pentru ca in 2012 acesta sa creasca de 11,8 ori, fiind inregistrati 26.736 de operatori implicati in productia, procesarea si comercializarea produselor ecologice. In ceea ce priveste sectorul de produse procesate, in anul 2012 s-a inregistrat o crestere semnificativa a numarului de procesatori, de la 48 unitati in anul 2007 la 103. La capitolul suprafetelor exploatate in sistem ecologic, daca in 2007 suprafata totala cultivata dupa metoda de productie ecologica a fost de 131.448 hectare (din care 46.865 suprafata in conversie si 84.585 suprafata certificata ecologic), la nivelul anului 2012 aceasta se ridica la 450.000 de hectare, culturile din flora spontana fiind colectate de pe circa 520.000 de hectare. In 2012, suprafetele in sistemul ecologic au crescut cu 45% fata de anul 2011, reprezentand circa 3,38% din totalul suprafetei agricole utilizate a Romaniei. Cu toate acestea, consumul intern de produse ecologice certificate reprezinta doar 2% din totalul alimentelor consumate, desi aproape 70% din produsele provenite din mediul rural romanesc pot fi clasificate ca fiind naturale si ecologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *