Pentru un MWh de curent electric la noi statul da 160 euro, iar in alte tari, 90 euro

investitorii in parcuri eoliene castiga bani frumosi dinn energia produs

Romania este pe cale sa aprobe una dintre cele mai generoase scheme de sprijin pentru investitiile in energia verde, un raport al Bancii Mondiale precizand ca actuala legislatie din domeniu este cu peste 50% mai darnica fata de reglementarile la nivel europeanl, noteaza zf.ro.
Aceasta inseamna ca un investitor in Romania care va livra un MWh de electricitate verde in sistemul energetic va primi circa 160 de euro, in cazul energiei eoliene, in timp ce la nivel european investitiile in parcuri de mori de vant sunt recom-pensate in medie cu circa 90 de euro pe MWh (Megawatt/ora)
Programul Romaniei in ce priveste energia verde este „generos”
„Romania a stabilit un program generos de certificate verzi prin care isi doreste promovarea energiei regene-rabile. Stimulentele sunt foarte gene-roase, incluzand 110 euro/MWh pentru vant plus un venit din vanzarea energiei pe piata, pana la un total de 150-160 de euro pe MWh, daca se ia in calcul un pret al energiei de circa 40-50 de euro pe MWh. Aceasta suma este cu peste 50% deasupra pretului de sprijin la nivel european, care este de circa 90 de euro pe MWh, prin intermediul sistemului de tarife fixe (feed in tarriffs) unde producatorii nu mai castiga venituri suplimentare din vanzarea energiei pe piata”, se arata intr-un raport realizat de Banca Mondiala.
In linii mari, sistemul de sprijin pentru energie verde, stabilit prin Legea 220/2008 si modificat prin Legea nr. 139/2010, este bazat pe certificate verzi si pe cote obligatorii de energie regenerabila pe care furnizorii de electricitate trebuie sa le indeplineasca. Practic, pentru fiecare MWh de energie verde produs un investitor primeste un anumit numar de certificate verzi al caror pret este cuprins in intervalul 27-55 de euro. La randul lor, furnizorii sunt obligati sa cumpere aceste certificate pentru a-si indeplini cota de energie verde. Mai departe costurile furnizorilor cu certificatele verzi sunt transferate catre clientul final.
Investitorii in parcuri eoliene pot castiga 110 euro pe MWh
De exemplu, pentru energie eoliana vor fi acordate, in cazul in care legea va intra in vigoare in forma actuala, doua certificate verzi pe fiecare MWh produs. Cum deocamdata sunt putini producatori de astfel de energie, si pretul se va mentine la nivelul maxim, adica la 55 de euro. Asta inseamna, asa cum arata si calculele Bancii Mondiale, ca numai din aceste certificate in-vestitorii in parcuri eoliene pot castiga 110 euro pe MWh. Mai departe, producatorii ies in piata si vand energia, de unde mai pot incasa inca 40-50 de euro pe MWh.
In comparatie cu Ro-mania, tari precum Austria, Germania, Croatia sau Ungaria au optat pentru un sistem de tarife fixe pentru energia verde produsa, pro-ducatorii neavand posibilitatea de a castiga venituri aditionale si din vanzarea energiei in piata. Astfel, producatorii de energie eoliana din Austria primesc sub 80 de euro pe MWh, cei din Bulgaria aproape 90 de euro, cei din Germania peste 90 de euro, iar cei din Croatia 100 de euro, po-trivit Bancii Mondiale. „Lucrurile nu trebuie privite asa. Cele doua certificate verzi se acorda numai pana in 2017 pentru energia eoliana, in rest investitorii urmand sa primeasca numai un certificat verde. in al doilea rand, pretul de 55 de euro este valabil numai atata vreme cat nu sunt atinse cotele de energie verde. Dupa acest moment, nimeni nu poate spune exact cu cat se vor vinde aceste certificate, dar valoarea lor va scadea semnificativ. in plus, schema de sprijin se aplica in Romania pe o durata de 15 ani, pe cand tarile care aplica tarifele fixe au o perioada mai lunga, pana la 20 de ani”, explica Adrian Borotea, corporate affairs manager in cadrul CEZ Romania, dezvoltatorul celui mai mare parc eolian local. Calculele ANRE arata insa ca aceste subventii vor duce la o crestere de 70% a facturilor la energie pana in 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *