Perdelele forestiere pot fi finantate in cadrul programului „Prima impadurire”

Perdelele forestiere pot fi finantate in cadrul programului "Prima impadurire"

Mai nou, este posibila infiintarea acestora si in cadrul programului „Prima impadurire”

Dupa ce le-au trebuit vreo 20 de ani ca sa inteleaga importantul rol pe care-l aveau copacii plantati candva pe marginea soselelor, autoritatile centrale se dau acum de ceasul mortii sa ofere cat mai multe facilitati proprietarilor terenurilor ce megiesesc drumurile nationale astfel incat acestia sa infiinteze din proprie initiativa „perdele forestiere” de protectie. Campania de sustinere a infiintarii plantatiilor pe marginea drumurilor a inceput in urma cu trei luni, cand s-a adoptat o lege in baza careia detinatorii de terenuri primesc fonduri compensatorii pentru suprafetele ce vor fi ocupate de copacii cu rol de bariera inpotriva zapezii. Mai nou, oficialii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit anunta ca pot fi infiintate perdele forestiere si de catre proprietarii de terenuri, cu fonduri nerambursabile si plata unor compensatii financiare pentru lipsa de folosinta a pamantului, prin intermediul Masurii 221 – „Prima impadurire a terenurilor agricole”.

Pot beneficia de fonduri pentru infiintarea de perdele forestiere persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, persoanele juridice, grupurile sau asociatiile de persoane fizice sau juridice, precum si autoritatile publice locale nemtene detinatoare de teren agricol. Cererile de finantare pot fi depuse incepand de astazi si pana pe 30 martie.

Suprafata agricola propusa pentru impadurire trebuie sa fie de minimum 0,5 hectare. Prima conditie pe care trebuie sa o respecte solicitantul este sa faca dovada detinerii terenului agricol eligibil pentru impadurire. Acesta trebuie sa fi fost declarat la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) in ultimii doi ani calendaristici si sa fi respectat in toata aceasta perioada si pe toata suprafata parcelelor propuse pentru impadurire Bunele Conditii Agricole si de Mediu (GAEC).

Se pot acorda trei tipuri de plati: o prima pentru lucrarile de infiintare a plantatiei, o prima anuala pentru lucrarile de intretinere (pe o perioada de 5 ani, incepand cu anul infiintarii plantatiei forestiere) si o prima compensatorie fixa anuala pe hectar, pentru pierderea de venit ca urmare a impaduririi (pe o perioada de 15 ani, incepand cu anul infiintarii plantatiei).

Nivelul platilor pentru infiintarea plantatiei forestiere se incadreaza intre 1.092 si 1.520 euro la hectar in functie de zona. Prima pentru lucrarile de intretinere a plantatiei este de asemenea diferita in functie de zonele geografice (intre 826 de euro si 1.336 de euro, esalonat pe cinci ani).

Prima compensatorie fixa anuala pe hectar, pentru pierderea de venit ca urmare a impaduririi, pentru o perioada de 15 ani incepand cu anul infiintarii plantatiei, este de 215 euro pe an pe hectar pentru fermieri si 110 euro pe an si pe hectar pentru autoritatile publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *