Pericol iminent de poluare cu praf amestecat cu steril si metale grele de pe iazul de decantare al societatii Moldomin SA.

Puternica poluare cu praf amestecat cu steril si metale grele (Cupru, Zinc, Mangan, Plumb), de pe iazul de decantare Tausani–Bosneag al societatii Moldomin SA.

La sfirsitula anului trecut, vantul ce sufla cu putere in Clisura Dunarii a provocat o puternica poluare cu praf amestecat cu steril si metale grele (Cupru, Zinc, Mangan, Plumb), de pe iazul de decantare Tausani–Bosneag al societatii Moldomin SA.

Limitele de poluare, masurate la o distanta de 40 de metri de societate, inregistrau valori de 73 de ori mai mari decit maximele admise.

In aceste zile, zapada s-a topit, iar vantul sufla cu putere pe malurile Dunarii, un nou val de poluare fiind iminent.

In absenta implicarii statului, organizatiile non-guvernamentale spun ca vor sa declanseze o actiune in instanta la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului.

Praful ce se ridica precum un roi nu tine cont de frontiere, de graniceri, sau de norme sanitare.

In mod direct, in Romania sunt afectati 18 mii de locuitori, iar in Serbia 12 mii de locuitori.

Statisticile prezentate de municipalitatea din Veliko Gradiste, din Serbia, zona grav afectata si cu alte ocazii de aceeasi poluare, arata o crestere semnificativa in ultimii 15 ani a cazurilor de cancer de ficat, rinichi si colon la locuitorii din tara vecina, iar daunele directe produse de praf in tara vecina ar fi de 4-5 milioane de euro anual, sustinea, la sfirsitul anului trecut, Marius Olda, reprezentantul Regiunii Pancevo.

Statistica nu stabileste insa o legatura directa intre cresterea numarului de imbolnaviri de cancer si poluare.

In ceea ce priveste iazul Tausani, aici urmeaza sa se desfasoare o activitate intensa de plantare, pe o suprafata de 20 de hectare.

Presedintele Grupului Ecologic si de Colaborare(GEC) NERA, Cornel Sturza-Popovici, care monitorizeaza situatia in regiune, spune ca statul roman nu-si poate lua efectiv mina de pe aceasta importanta sursa de poluare.

Formarea norului de steril este favorizata de incetarea functionarii iazului in anul 2006, fapt care a condus la secarea apei de la suprafata si favorizarea antrenarii sterilului de pe halda.

Cum soarele straluceste, vantul sufla cu putere, iar sterilul este aproape uscat, locuitorii Clisurii privesc cu ingrijorare la ziua in care vor fi asediati, din nou, de furtuna sahariana.

Presedintele GEC NERA, Cornel Sturza-Popovioci, spune ca daca autoritatile romane nu vor incepe anul cu masuri serioase in zona, organizatia pe care o conduce va apela la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Singura solutie pentru valul de poluare ar fi ca peste zona respectiva sa se toarne pamant pe care sa fie plantati arbori. Momentan nu exista fonduri pentru aceast proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *