Periculozitatea aditivilor alimentari (E-urilor)

In ultimul timp, prezenta aditivilor alimentari in diverse alimente aproape ca nu mai reprezinta o surpriza pentru nimeni. Zilnic suntem tentati sa consumam diferite alimente fara a tine cont de compozitia acestora. Uitam insa ca , multe dintre alimente contin asa numitele E-uri care pot cauza boli grave si chiar cancer.
In functie de efectele regasite in compozitia alimentelor, aditivii (E-urile) se pot clasifica in:aditivi coloranti, decoloranti, amelioranti de culoare, aromantizanti si potentiatori de arome, amelioranti de gust, edulcoranti, emulgatori,gelifianti,acidulanti,antioxidanti, aminoacizi etc.
Cele mai periculoase E-uri :

* E102 – tratrazina, colorant galben pentru bauturi , mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene,crize de astm bronsic;

*E251 – nitrat de sodiu, cancerigen ;
*E252 – nitrat de potasiu, cancerigen ;
*E120, E127, E141, E160 – alergici ;

*E 621 – glutamat de sodiu , se gaseste in supele instant concentrate, mezeluri, si in condimente.Poate provoca migrene si crampe;

* E211, E212, E213, E214, E215, E216, E217 -bauturi racoritoare;

* E330 – intalnit in sarea de lamaie si acidul citric ; produce boli ale aparatului bucal;

Alimente periculoase :

sarea de lamaie;

– margarina;

– mezelurile;

– guma de mestecat;

– mustarul (cel prelucrat);

– jeleuri, dropsuri mentolate;

-branza topita si creme de branza.

Daliana Ilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *