Perla Carasului, inecata in dejectii

VALIUG NumArul mare de pensiuni Si vile a sufocat apele lacului cu resturi de toate felurile
Cele trei parcuri nationale din judetul Caras-Severin sint in subordinea lui Ion Tabugan, seful Directiei Silvice Resita. Dezastru este peste tot, notiunea de arie protejata nu exista. Semenic – Cheile Carasului este unul dintre cele trei parcuri.

Parcul National Muntii Semenic – Cheile Carasului are o suprafata de aproape 38.000 de hectare si se afla in administrarea Directiei Silvice Resita. Despre cum intelege Ion Tabugan, seful acestei directii, sa aiba grija de ariile protejate din alta parte a judetului Caras-Severin ati putut citi in Jurnalul National de simbata. Dezastrul de la Cheile Nerei – Beusnita nu e singular. Parcul National Muntii Semenic – Cheile Carasului are parte de acelasi tratament, diferenta fiind aceea ca sanatatea oamenilor de la poalele muntelui este in pericol.

REZIDUURI. Comuna Valiug se afla la marginea parcului si la poalele unui lac de acumulare, care s-a format acum aproape 40 de ani prin ridicarea unui baraj. Acum mai bine de zece ani, Vasile Ponoran, fostul primar al comunei cauta cu disperare un loc unde sa amplaseze groapa de gunoi a comunei. Dupa indelungi cautari a gasit o locatie, deloc inspirata. In loc sa caute un teren in aval de comuna, primarul a dispus ca groapa sa fie in amonte, astfel incit apa care spala aceste gunoaie ajunge fie in lac, fie in piraie sau chiar in pinza freatica a comunei. Garda de Mediu l-a amendat pe Ponoran cu 15.000 de lei pentru neregulile in ceea ce priveste managementul gunoaielor, insa banii au fost achitati de Consiliul Local Valiug. In timp, haldina de gunoi a Valiugului s-a marit si pentru ca aici mai arunca resturi si alte doua comune aflate in apropiere: Garana si Brebu Nou, chiar daca cea din urma are contract cu o firma de specialitate din subordinea Primariei Resita, resedinta judetului. Pina si Jandarmeria Montana din Valiug s-a implicat in mai multe actiuni legate de combaterea deversarilor deseurilor aici. Se estimeaza ca pina in 2009 aceasta groapa va fi inchisa, insa nu mai de parte de acum trei saptamini, Marius Mocanu, actualul primar al Valiugului, a reperat o vidanja care a deversat mai bine de trei tone de dejectii in haldina. Aceasta spre bucuria turistilor care se balacesc in lacul si asa secat pentru satisfacerea nevoilor de curent al rusilor de la TMK, fostul combinat UCMR. Este foarte important ca lacul alimenteaza cu apa orasul Resita. „Noi am fost perla Carasului si la noi a ajuns sa se duca tot gunoiul la Birzava. Acum avem un proiect pentru preselectia gunoaielor si urmeaza ca firma care a cistigat licitatia sa inceapa lucrul. Halda a fost gresit pusa! Pui gunoaiele deasupra satului? Consiliul Judetean a fost de acord, Mediul a fost de acord, Apele Romane au fost de acord. Din moment ce fostul primar a avut avizele… Mediul trebuia sa-l opreasca. Ani la rind nu s-a luat gunoiul, iar oamenii ii dadeau foc. La inundatiile din 2006 toate gunoaiele luate de ape de aici stateau ca saloanele in pomi la Bocsa (n.r. – oras aflat la 50 de km distanta)”, a spus Mocanu.

ATAC LA POPULATIE. Problema calitatii apei din lacul de linga Valiug a devenit in ultimii doi, trei ani una extrem de acuta. Conform lui Gheorghe Pitulan, comisar al Garzii de Mediu, in ultimii ani Consiliul Local Valiug a avizat pentru aproape 300 de constructii pe unul dintre versantii lacului. Aceste case de vacanta, dar mai ales pensiunile au bazine de stocare a apei folosite, iar vidanjarea se face greu citeodata la un an. De aceea, de multe ori apa este deversata pe sol sau in piriu de unde ajunge in lac. S-a ajuns la eutrofizarea lacului, adica s-a inmultit numarul de alge din lac care consumau oxigenul din cauza acestor deversari. Apa lacului devenise galbena, sanatatea florei si faunei lacului, dar mai ales a locuitorilor din Valiug si Resita, fiind periclitata. „Rezolvarea a venit de la natura. Vremea s-a racit rapid, iar fenomenul a disparut. Cu toate acestea, riscul sa se repete exista. Cauza acestui fenomen a fost aportul de fosfor, azot adus de apele menajere in lac, iar temperaturile inalte au favorizat dezvoltarea acestor alge. A fost prima oara cind s-a intimplat asa ceva din anii „60, atunci cind barajaul a fost construit. Algele se depun pe nisipul filtrant de la statia de epurare ce duce apa potabila spre populatie”, a spus comisarul Pitulan. De aceea a fost necesar un sistem de canalizare si de epurare a apei la Valiug. Atunci cind s-a ingalbenit apa, marele noroc a fost, conform lui Pitulan, ca nu au aparut algele si in Lacul Secu, celalalt mare alimentator cu apa al Resitei. Amenzile date de Garda de Mediu i-au potolit putin pe deversori. S-au facut rapoarte, referate, dar la Bucuresti acestea au fost trecute cu vederea. Primarul Marius Mocanu si viceprimarul Sorin Blaga sint hotariti sa rezolve problema gunoaielor: „Vream sa facem Valiugul cit se poate de european, mai ales ca terminam statia de epurare anul acesta. Vom face si locuri de campare. Vom avea 53 de pubele mari in toata zona. Exista o firma: Ecologica SRL pe care Consiliul Judetean ne-a bagat-o pe git, dar care nu are cinci lei in cont. S-a facut inainte sa fiu eu primar, un parteneriat anul trecut intre CJ, Primaria Brebu si Valiug”.

DEZASTRU. Alta mare problema in Parcul Muntii Semenic – Cheile Carasului este ca mai in toate parcurile, distrugerea padurii. Se lucreaza cu utilaje grele cind solul este moale, urmarea fiind aparitia ravenelor prin care noroiul este adus de ploi in lacuri care se colmateaza. Materialul lemnos neridicat este antrenat de torenti in special in zona Valiugului. Anul trecut, Garda de Mediu a amendat Ocolul Silvic si firmele care exploateaza masa lemnoasa cu 1,5 miliarde de lei vechi.

Primarul si vicele din Valiug au un singur ghimpe impotriva parcului. Accepta ca s-a infiintat parcul fara sa fie intrebati oamenii care mai au teren intravilan, dar nu sint de acord cu faptul ca nu mai ai voie sa te plimbi cu ATV-ul sau motocicleta pe drumurile forestiere. „Se exploateaza prin padure. E posibil asa ceva? Daca l-ai facut parc national, de ce mai tai? Ei se iau de noi ca mergem cu motorul prin padure, dar ei taie. Daca stati o zi intreaga sa vedeti cum se cara cam 30 mc de masina, cam 200 de mc zilnic”, a mai aratat Mocanu. Virsta arborilor in anumite zone ale parcului depaseste 130 ani, la Izvoarele Nerei existind cea mai intinsa suprafata de padure virgina de fagete cu o virsta de peste 350 ani. Exista in acest parc noua specii de reptile, care sint protejate prin diferite conventii nationale si internationale, printre ele si vipera. Pe aici trece una dintre cela mai importante rute de migratie ale pasarilor. Tocmai pentru ca este foarte valoros, acest parc este si foarte vulnerabil. La izvoarele Nerei se intinde singura padure virgina de fagete secular care exista in Europa, si rezervatiile speologice Pestera Comarnic, Popovat, Buhui, care sint unicate in Romania. La citeva sute de metri de cantonul silvic Comarnic, aflat in apropierea pesterii, un versant intreg a fost pus la pamint. De jur, imprejur, padurea e neatinsa. Aici in schimb, cioatelor rezultate in urma exploatarii li s-a dat foc. Interesant este ca unele dintre ele sint arse doar pe partea unde se vad inelele arborelui, iar radacina a fost neatinsa de foc. La citiva kilometri mai departe, spre conatonul silvic Naves padurea a fost din nou rarita. Ion Sandru, directorul parcului este in concediu medical de citeva luni si se pare ca nu mai este pe placul lui Ion Tabugan, seful Directiei Silvice Resita care vrea sa-l schimbe. Despre modul in care Tabugan intelege sa aiba grija de ariile protejate din judet ati putut citi in Jurnalul National de simbata.

ECOLOGIE? Pe linga aceasta, se folosesc in exces fertilizatori de natura organica care duc la schimbarea PH-ul solului. Au aparut buruieni si alte plante toxice, apele sint poluate, solul este erodat. Focare de boli si daunatori pentru plante si animale. Flora si fauna acvatica este afectata din cauza poluarii apelor cu materii organice si anorganice, pentru lacurile de acumulare neexistind studii ale habitatelor. Principalele amenintari pentru ecosistemul din pesteri sint: defrisarile, poluarea apelor la suprafata care intra in subteran, activitatea turistica, graffiti pe pereti, dar pesterile au fost in special distruse de cautatorii de comori. Prin aceste actiuni au fost afectate diferite specii strict protejate. De cind a fost infiintata Administratia Parcului National Semenic – Cheile Carasului in 2003 nu s-a facut mare lucru pentru stoparea acestor actiuni. Desi pesterile sint inchise, in Resita exista indivizi care fac trafic cu „produse” de pestera. Pestera 2 Mai a fost descoperita in 1977 si s-au pus gratii de nenumarate ori, dar s-a tot continuat sa se scoata cranii de urs de pestera pina acum citiva ani. Se afla intre Comarnic si Anina. Pestera Buhui este linga Anina. Spre deosebire de Pestera 2 Mai, la Buhui activitatea continua. Pe Valea Barzavei, se va „realiza parkul rezidential Crivaia Noua”. Constructorul este Apollodor Group SA din Resita, firma detinuta de Valentin Coseru, fost director pe vremea lui Ceausescu la o intreprindere de constructii. Coseru are deja construita o pensiune pe locul unde va dezvolta „parkul”.

Concesiuni

Primarul din Prigor, localitate care detine terenuri peste care s-a suprapus parcul vrea sa dezvolte un proiect imobiliar pe platoul Semenic. Practic, un sat de vacanta. Pavel Verindean a facut sute de concesiuni in zona de acum doi ani. A parcelat zone pe care oricum nu se poate construi, pentru ca sint in interiorul Parcului. Personaje cu greutate din judetele Caras-Severin, Arad, Timis au concesionat terenuri acolo, insa acea zona este catalogata drept fineturi si pasuni, ceea ce inseamna ca pina acum cei care au luat pamint vor trebui sa se multumeasca cu recoltarea finului de pe cei sutele sau miile de mp luati de fiecare. Exista o propunere de PUZ care se afla acum la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timisoara, ceea ce inseamna ca momentul in care vor aparea vilele de smecheri nu este departe. Pe de alta parte, o parte din acel teren este de veacuri ale Valiugului. Actualul primar spune ca fostul primar din Valiug era omul lui Sorin Frunzaverde, fost ministru pe la mai multe ministere si vicepresedinte al PD-L, si tocmai de aceea a facut anumite jocuri: „Va iesi scandal sus la pe platou, pentru ca cei din Prigor au venit peste noi. Platoul Semenic nu s-a bagat in parc pentru a se putea construi. Pina sa se finalizeze limita parcului, primaria a fost chemata sa depuna toate actele unde vrea sa construiasca, dar fostul primar nu s-a dus deloc”.

De partea cealalta, Verindean este sustinut de liberalul Horia Irimia, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *