Permafrostul, o amenintare pentru clima

Cantitatea de carbon depozitata de solul inghetat din emisfera nordica este dubla fata de estimarile precedente, iar topirea accelerata creste si ritmul schimbarilor climatice, dupa cum arata un nou studiu, publicat in revista Global Biogeochemical Cycle, citata de Reuters.

Zone mari din Rusia, Canada, tarile nordice si Alaska sunt acoperite cu un strat gros de permafrost, iar in unele regiuni, acesta a inceput deja sa se topeasca, eliminand in atmosfera gaze cu efect de sera, dioxid de carbon si metan. Pe masura ce clima se incalzeste aceste gaze sunt eliberate in atmosfera, ceea ce va duce la o crestere rapida a temperaturilor.
permafrost
„Cantitati masive de carbon, depozitate in solurile inghetate la latitudini mari sunt tot mai vulnerabile la conditiile atmosferice. Studiul arata ca nivelul de carbon depozitat in solul ce inconjoara Polul Nord a fost subestimat mult”, a explicat Pep Canadell, director executiv al Global Carbon Project, sustinut de organizatia australiana Commonwealth Scientific and Industrial Research.

Canadell a spus ca un studiu ce a durat patru ani, legat de permafrost, datele provenite de la ultimele proiecte si publicarea informatiilor ce nu au fost lansate pana acum de Academia ruseasca de Stiinte au determinat regandirea nivelurilor de carbon.

„Estimarile arata ca aproape intreg permafrostul va disparea pana la sfarsitul acestui secol, ceea ce va duce la dezgroparea unor depozite importante de carbon, care se va raspandi in atmosfera sub forma de gaze cu efect de sera”, a mai explicat Canadell.

In cazul in care doar 10% din permafrost se topeste, temperaturile ar putea creste cu aproximativ 0,7 grade Celsius.

Conform Programului Natiunilor Unite pentru Mediu, temperatura medie a Pamantului a crescut deja cu 0,7 grade Celsius fata de sfarsitul secolului XIX, iar estimarile arata ca va mai creste cu 1,8, pana la 4 grade Celsius, pana in 2100.

Canadell a aratat ca si permafrostul de la limita sudica s-a topit aproape complet in ultimii 20 de ani. Localnicii au declarat ca permafrostul se afla odata la 20 centimetri sub pamant si ca acum se afla la doar cativa metri.

Conform unor modele realizate pe calculator, incalzirea globala poate fi ireversibila. De exemplu, caldura generata de activitatea microbiana intretine emisiile de dioxid de carbon si metan pe termen lung, iar lacurile ce se vor forma in urma dezghetarii permafrostului vor atrage caldura, iar depozitele de metan se vor forma la suprafata.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *