Persoanele care aleg o alimentatie vegetariana au o multime de avantaje

Persoanele care aleg o alimenta?ie vegetarian? au o mul?ime de avantaje
Persoanele care aleg o alimentatie vegetariana au o multime de avantaje
Persoanele care aleg o alimentatie vegetariana au o multime de avantaje

Alegerea tipului de alimentatie apartine fiecarui individ in parte. Fie ca este vegetarian sau nu, in ambele cazuri sunt avantaje si dezavantaje.

Persoanele care aleg o alimentatie vegetariana au o multime de avantaje. Au la dispozitie o plaja larga de fructe, legume, fainoase sanatoase, etc, in principal produse vegetale, care nu le pun sanatatea in pericol, cateodata chiar si greutatea.

Vegetarienii fie aleg o alimentatie din care exclud carnea de orice fel – rosie, de pui, fructe de mare, peste, etc, fie adapteaza meniul la anumite tipuri de carne.

Germenii de grau, o sursa de proteine

Exista mai multe tipuri de vegetarieni:

– lacto-ovo-vegetarieni: cei care nu consuma carne si produse din carne in afara oualelor si lactatelor

– ovo-vegetarienii: nu consuma carne si nici alte produse animale in afara oualelor

– flexitarienii: nu exclud carnea din meniu, dar o consuma foarte rar

– vegetarienii care mai consuma peste si produse din peste.

Printre dezavantajele unei astfel de diete vegetariene regasim:

1. Este dificil sa mananci cantitatea de proteine necesara

Multi si-ar dori sa devina vegetarieni, dar aceasta este cea mai mare temere a lor. Pentru unii faptul ca renunta la carne nu este o mare problema, in timp ce altii nu pot sta fara ea. Ce-i drept aspectul asta nu ar trebui sa fie un impediment in alegerea stilului de viata vegetarian.

Ca vegetarian vei descoperi in timp ce produse ascund proteinele necesare organismului tau. Le vei regasi in tofu, mancaruri combinate, nuci, branza, etc.

Pentru organism poate fi un lucru bun indepartarea carnii din meniu, dar balanta nutritionala trebuie pastrata in continuare, ca vegetarian. Trebuie sa fii creativ, sa adaugi mai multe legume, fructe, cereale integrale in meniul tau. O discutie cu un nutritionist iti va deschide noi orizonturi.

2. Meniul vegetarian pare limitat

Avand in vedere ca majoritatea magazinelor comercializeaza multe produse pe baza de carne, ar putea fi si asa. Tranzitia la o dieta vegetariana nu este usoara. Vei acorda atentie acelor lucruri pe care nu le bagai prea mult in seama. Poti descoperi noi produse, noi magazine care sa vina cu alimente in sprijinul tau. Este putin o noua zona de comfort.

3. O masa in oras este o provocare

Sa iei masa la un restaurant sau oriunde in oras iti poate da batai de cap. Cu atat mai mult cand iesi la masa insotit de prietenii ne-vegetarieni. Optiunile sunt limitate, dar asta nu inseamna ca vei face foamea. Cu cat cunosti mai multe despre mancarurile vegetariene, cu atat vei putea avea o masa bogata si sanatoasa.

4. Prietenii vegetarianului

Atunci cand iei masa cu prietenii trebuie sa alegeti o cale de mijloc pentru ca ambele tabere sa poata servi masa. Ori puteti descoperi noi locuri unde sa mancati, ori puteti prepara masa la cineva acasa respectand alegerea fiecarui individ in parte. Cu siguranta ca multi se vor simti atrasi de meniul vegetarian cu variatiile din farfurie.

 

Cannelloni cu spanac si ricotta

5. Nu toti din familie trebuie sa devina vegetarieni

Dar este putin greu pentru cel care a renuntat la multe obiceiuri alimentare sa ia masa cu familia. In primul rand ca, daca nu este un vegetarian convins, va fi tentat de bunataturile de pe masa. La o sarbatoare de exemplu. Intotdeauna trebuie sa existe si variante de meniu pentru cel vegetarian. Daca inviti la masa un vegetarian stii despre ce este vorba si nu il pui sa-si gateasca masa, ci il vei intreba ce anume poate consuma. Vei mai sta in bucatarie ceva timp, dar stii ca invitatul tau se va bucura ca se integreaza. Se pot alege variante de meniu in care sa nu fie inclusa carnea, ci doar sa poata fi adaugata dupa preferinte.

6. Traditiile de sarbatori se schimba pentru vegetarieni

Adio sarmale, adio ciorba de perisoare, piftie, carnati si alte preparate pregatite cu ocazia diverselor sarbatori. Masa poate fi aproape aceeasi de zi cu zi pentru un vegetarian, cu exceptia, poate, a deserturilor pregatite. Este dificil, dar alegerile nu se discuta si nici nu se impun.

7. Vegetarienii trebuie sa invete sa gateasca

Pentru a-si asigura zilnic aportul de proteine, carbohidrati, vitamine, etc, necesare. Pe piata si pe internet exista numeroase informatii si sfaturi despre cum se gatesc si se pregatesc meniurile vegetariene. Partea buna este ca nu mai petrec foarte mult timp in bucatarie, nu se mai afuma casa….

Vegetarianul trebuie sa gaseasca un ritm al sau. Alegerea ii apartine, iar educarea se face in timp si constant. Va invata ce anume poate consuma si ce nu, cum sa le prepare, unde sa iasa in oras, sa aiba rabdare si pofte sanatoase. Echilibrul se capata prin exercitiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *