Pescarii din delta arunca pestii morti inapoi in Dunare

Lucrarile de decolmatare a canalelor din Delta Dunarii se aproprie de final. Guvernul a aprobat la sfarsitul lunii iunie alocarea de fonduri pentru decolmatarea in regim de urgenta a principalelor canale si garle pescaresti din delta. Masura a fost necesara din cauza secetei prelungite din aceasta vara, care a reprezentat un adevarat pericol pentru populatiile de pesti si pasari din rezervatie. In unele locuri nivelul apei atinsese chiar si 20 de centimetri. Pentru ca lucrarile au fost demarate la timp, nu au fost inregistrate mortalitati la populatiile de pesti.

In data de 28 iunie, Guvernul Romaniei a aprobat printr-o hotarare suplimentarea bugetului Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile cu suma de 3.980 de mii de lei pentru decolmatarea in regim de urgenta a canalelor din Delta Dunarii. Banii au fost alocati din Fondul de interventii la dispozitia Executivului pe anul 2007. „Decolmatarea canalelor decurge conform planului si a etapelor prevazute in contractul incheiat cu firma care se ocupa de acest lucru. Pe data de 12 septembrie lucrarea trebuie finalizata si facuta receptia. Mentionez ca aceste decolmatari au fost facute in regim de urgenta, pentru a preveni efectele secetei”, a declarat, pentru „Replica” de Constanta, guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Paul Cononov. Canicula care a fost in aceasta vara a reprezentat un pericol pentru pestii si pasarile care traiesc in Delta Dunarii. In privinta pestilor, acestia vor ramane blocati in zone cu adancimi foarte mici unde pot muri din lipsa de oxigen si de apa. Pentru pasari, pe de alta parte, se diminueaza mult habitatele propice pentru crestere si hranire. De asemenea, stagnarea apelor in aceste zone favorizeaza dezvoltarea unor medii propice substantelor toxice, atat pentru animale cat si pentru om. „Am intampinat dificultati in realizarea lucrarilor din cauza nivelului mic al apei, care nu a permis accesul utilajelor. Am asigurat insa o buna circulatie dupa ce a fost facuta decolmatarea anumitor canale”, sustine guvernatorul Cononov.
Mai urmeaza canale decolmatate

Banii primiti de la Guvern au fost folositi pentru decolmatarea complexelor acvatice Somova – Parches, Sontea – Fortuna, Gorgova – Uzlina, Rosu – Puiu, Dunavat – Sinoe, Razim – Sinoe si Matita – Merhei. In total lucrarile de decolmatare in regim de urgenta se vor realiza pe o lungime totala de 9,455 de metri si vor fi dragate 255,150 metri cubi de aluviuni. „Aceasta este doar prima etapa de decolmatare a canalelor. Va mai urma o etapa, dupa definitivarea lucrarilor de proiectare”, a afirmat Paul Cononov. In ciuda stirilor alarmante din presa centrala, in aceasta vara nu s-a inregistrat mortalitate la populatiile de peste din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. „A existat un incident insa nu a fost vorba de seceta. Practic au fost niste neintelegeri intre pescari si cei care urmau sa achizitioneze pestele pescuit de acestia, respectiv cherhanalele. Acestea din urma au refuzat, din anumite motive, sa primeasca pestele capturat. Prin urmare, pescarii au aruncat intreaga cantitate de peste capturat inapoi in apa. De aici au tras unele persoane concluzia ca pestele respectiv ar fi murit ca urmare a vremii secetoase, insa nu s-a intamplat deloc asa. Din cauza caniculei nu s-a inregistrat mortalitate la populatiile de pesti”, a mai declarat in incheiere guvernatorul Deltei Dunarii.(Anca-Adina JITARU)

Sursa:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *