Pescariile muribunde ale Deltei

In trei decenii, potentialul piscicol al Deltei s-a redus de zece ori.

– Baronii cherhanalelor cumpara pestele de la pescari la preturi derizorii si il vand in magazinele proprii de cateva ori mai scump.

– Din cauza preturilor aberante practicate, fabricile de conserve din peste s-au inchis.

Statisticile institutului national de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii (INCDDD) arata ca, in ultimele trei decenii, cantitatea de peste prins in apele naturale ale Romaniei s-a redus de zece ori. Din Delta Dunarii, de unde provine aproximativ 80% din pestele romanesc de apa dulce, se mai pescuiesc 4.500 tone pe an, fata de 50.000 tone in anii „70. Aproape toate amenajarile piscicole din Delta au fost abandonate. Cele 40.000 ha amenajate pentru piscicultura la gurile Dunarii au fost transformate de Consiliul Judetean Tulcea in terenuri arabile, cu consecinte ecologice dezastruoase pentru Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, pentru ca pe aceste terenuri culturile agricole sunt tratate intens cu ingrasaminte chimice si pesticide pentru combaterea daunatorilor.

Pescarii, pacaliti de baroni
In timp ce cantitatea de peste extrasa din Delta scade dramatic, de la un an la altul, in evidentele firmelor piscicole si ale autoritatilor, procesatorii si comerciantii de peste au profituri fabuloase. In pierdere ies doar cei 1.700 de pescari profesionisti din Delta. Pescarii dau vina pe guvernul Nastase care a concesionat resursele piscicole ale Deltei unor firme apropiate PSD, care au instituit rapid un monopol strict al colectarii, procesarii si comercializarii pestelui. In 2002, resursele piscicole au fost atribuite doar celor care detineau cherhanale autorizate, derulau investitii in fabrici de prelucrare a pestelui si aveau retele de magazine. Din cauza acestui sistem de colectare, perpetuat si dupa ce Guvernul Tariceanu a renuntat la concesionarile din Delta, pescarul este obligat sa vanda pestele pe care-l prinde la preturi derizorii doar baronilor locali, pentru ca numai ei au cherhanale autorizate. Acestia detin si intreaga retea de magazine pescaresti din Tulcea. Astfel, baronii Deltei, care controleaza cele 28 de cherhanale existente in zona, cumpara kilogramul de caras de la pescari cu 1,5 lei, cel de crap cu 3-4 lei iar salaul si somnul cu cel mult 5 lei pe kilogram. La toate cherhanalele se practica aceleasi preturi de achizitie, iar autoritatile ignora aceste practici monopoliste.

Pe drum, preturile cresc de cel putin trei ori. In magazinele din Tulcea, kilogramul de caras se vinde cu 5 lei, crapul cu 14 lei, iar somnul si salaul cu 17 lei. Comerciantii, care sunt si proprietari de cherhanale si ai navelor de transport, invoca cheltuielile mari facute cu pastrarea in stare proaspata si cu transportul pestelui din Delta. Mircea Staras, director stiintific al INCDDD, spune ca un calcul al costurilor privind pastrarea in stare proaspata a pestelui si a celui pentru transport arata ca aceste operatiuni nu depasesc un 1 leu/kg. „Ca pretul pestelui din Delta este umflat artificial o dovedesc sumele cerute de firmele care importa din tarile UE. Acestea vand kilogramul de fileu de crap, in magazinele din Tulcea, cu cel mult 3 euro, in timp ce acest produs din peste pescuit in Delta, realizat de fabricile de semiconserve romanesti, costa dublu”, a spus Staras.

Sursa: Ziare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *