Ordinul guvernului stipuleaza ca unele specii de peste sunt protejate pana la sfarsitul anului

Ministrul mediului si cel al agriculturii au dat un ordin comun privind prohibitia pescuitului in 2008, prin care anumite specii de peste precum pastravul de mare si mihaltul nu pot fi pescuite tot timpul anului.

Ordinul, publicat in Monitorul Oficial, arata ca pescuitul oricaror specii de pesti in apele maritime interioare si in apele continentale e interzis pentru 60 de zile, iar cel in apele de frontiera e interzis pentru 45 de zile.

Ordinul privind prohi-bitia pescuitului in anul 2008 interzice pescuitul intre 15 aprilie si 13 iunie in apele maritime interioare si in apele continentale, iar in perioada 15 aprilie – 29 mai, in apele de frontiera. De asemenea, in complexul lagunar Razelm Sinoe si in lacurile litorale, prohibitia este de 77 zile, in intervalul 15 aprilie – 30 iunie inclusiv.

Se accepta pescuitul sportiv, dar cu eliberarea pestilor

Pescarii nu mai au voie sa dea la nada nici in Marea Neagra. Ordinul prevede zona Sacalin Zatoane si Rezervatia Marina 2 Mai – Vama Veche, ca zone cu regim de protectie integrala pentru resursele acvatice vii din Marea Neagra.

Potrivit Agentiei Na-ti-o-nale pentru Pescuit si Acvacultura, citata de agen-tia Mediafax, in acest an mai exista si alte zone de protectie. Astfel, pana pe 30 noiembrie pescarii nu au voie sa prinda peste din Dunarea Veche, intre confluenta canalului Olguta cu Dunarea Veche si confluenta Dunarea Veche cu Canalul Sulina, adica pe o durata de 275 de zile.

De asemenea, prohibitia exista si intre Dunarea Veche de la Mm 13 + 1.000 pana la 8 + 600, in tot cursul anului. Tot zone de protectie sunt, pe tot parcursul anului, lacul Gasca din Complexul Somova – Parches, lacul Erenciuc si cursul vechi al bratului Sfantu Gheor-ghe. In aceste zone, pescuitul este interzis, cu exceptia pescuitului sportiv care se va desfasura in afara perioadei de prohibitie cu eliberarea in mediul acvatic a pestilor.

Pastravul salbatic, protejat tot anul

In perioada prohibitiei este permis pescuitul stiucii cu echipament de pescuit sportiv si momeli artificiale, in bazinele piscicole naturale, dar numai cu eliberarea pestilor in apa.

Reprezentantii agentiei de pescuit precizeaza ca pescuitul sportiv al pastravului indigen, al fantanelului si al coregonului este oprit in perioada 15 septembrie 2007 – 31 decembrie 2008, iar pescuitul lipanului este interzis incepand cu data intrarii in vigoare a ordinului privind prohibitia si pana la 31 mai inclusiv.

„In aceste zone, pescuitul este interzis cu exceptia pescuitului sportiv, care se va desfasura in afara perioadei de prohibitie cu eliberarea in mediul acvatic a pestilor”, se arata intr-un comunicat al agentiei de pescuit.

Sursa: Universul Padurii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here