Peste 16 tone de deseuri din plastic au fost stranse, vineri, in municipiul Bistrita „Capitala Earth Hour Romania 2012”

Peste 16 tone de deseuri din plastic au fost stranse, vineri, in municipiul Bistrita

Peste 16 tone de deseuri din plastic au fost stranse, vineri, in municipiul Bistrita, in timp ce la Timisoara au fost adunate peste 3,8 tone, iar la Iasi 2,3 tone, in cadrul finalei competitiei „Capitala Earth Hour Romania 2012”.

La Bistrita, 3.446 de saci cu PET-uri, in total peste 16 tone, au fost adunati, vineri, in centrul orasului, care concureaza, alaturi de Timisoara si Iasi, sa devina „Capitala Earth Hour Romania 2012”.

„Stiam ca, daca nu avem o mobilizare exemplara, nu avem nicio sansa in fata a doua orase cu o populatie de doua sau de trei ori mai mare decat cea a Bistritei. De aceea, am facut apel catre scoli, institutii, ageti economici si populatie sa adune PET-uri si sa vina sa le depoziteze in centru. Mobilizarea a fost o surpriza foarte placuta pentru mine. Estimam ca vom aduna 500 -1.000 de saci si avem in total 3.446 de saci. Un sac are 4,85 kilograme, asa incat ajungem la o cantitate de 16,7 tone de PET-uri pe care le-am adunat intr-o zi, de la ora 8.00 la 16.00”, a declarat primarul Bistritei, Ovidiu Cretu.

El le-a multumit elevilor din Bistrita, in special celor de la Grupul Scolar Agricol, care au adunat PET-uri inclusiv din cimitir ca sa castige premiul de 500 de lei pentru cea mai harnica scoala. Scoala de pe locul al doilea va primi 300 de lei, iar cea de pe locul al treilea suma de 200 de lei.

Deocamdata, clasamentul scolilor nu a fost dat publicitatii si nici rezultatele oficiale in concursul pentru „Capitala Earth Hour Romania 2012”. Acestea vor fi anuntate sambata dimineata.

La Timisoara, 516 saci cu PET-uri, in total 3.860 de kilograme, au fost adunati, vineri, in Piata Victoriei din muncipiu, in cadrul competitiei.

Potrivit sefului Serviciului Avize Mediu Urban din cadrul Primariei Timisoara, Adrian Bere, au fost adunate 3.860 de kilograme de PET-uri, atat de la societati comerciale, institutii, cat si de la simpli cetateni.

„Am reusit sa adunam 516 saci in centrul orasului. I-am strans, i-am dus la cantarit, am filmat cand i-am cantarit, sunt in total 3.860 de kilograme”, a declarat, vineri, Adrian Bere.

La Iasi, au fost stranse 2,3 tone de deseuri din plastic, potrivit purtatorului de cuvant al primariei, Sebastian Buraga.

Actiunea de strangere a deseurilor s-a desfasurat in Piata Palatului Culturii din Iasi.

Deseurile au fost compactate, apoi au fost transportate cu camioanele la depozitul ecologic de la marginea municipiului Iasi, unde au fost cantarite.

„PET-urile au fost aduse atat de persoane fizice, cat si de institutii sau chiar firme. Campania a demonstrat ca oamenii sunt capabili si dornici sa se mobilizeze si ca astfel de actiuni merita sa fie organizate”, a afirmat Ioana Betianu, reprezentantal WWF Romania.

Un numar de 20 de orase au intrat initial in cursa pentru „Capitala Earth Hour Romania 2012”. Este vorba de Adjud, Bistrita, Botosani, Braila, Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Giurgiu, Iasi, Mizil, Panciu, Ploiesti, Ramnicu Valcea, Roman, Sighisoara, Slobozia, Suceava, Timisoara si Vaslui.

In finala au ramas Timisoara, Iasi si Bistrita, care au obtinut cele mai bune rezultate la cele trei categorii de evaluare: initiativele din domeniul protectiei mediului inconjurator derulate in anii trecuti, cele care urmeaza a fi implementate in viitorul apropiat si planurile pentru organizarea Orei Pamantului.

Orasul desemnat drept „Capitala Earth Hour Romania 2012” va gazdui evenimentul oficial Ora Pamantului la nivel national, va beneficia de promovare si va avea prioritate in dezvoltarea altor actiuni sub egida WWF-Romania. Primarul orasului castigator va primi in 31 martie plachetele cu titlul „Capitala Earth Hour Romania 2012”, care vor putea fi afisate la intrarea in localitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *