Peste 2,500 de elefanti au fost ucisi pentru fildes, doar in 2011

Peste 2,500 de elefanti au fost ucisi pentru fildes, doar in 2011

Comertul ilegal cu fildes este extrem infloritor, desi a fost interzis in urma cu 20 de ani la nivel international. 24 de tone de fildes au fost gasite in porturile din Africa si din Asia anul trecut, dublu fata de 2010. Aceasta captura inseamna ca circa 2.500 de elefanti au fost ucisi in 2011.

Comenteaza

Elefantul african
Ecologistii atrag atentia ca in unele zone din Africa elefantii deja nu mai exista.

O investigatie a reporterilor de la BBC, care va fi prezentata in emisiunea Panorama, joi seara, arata ca interzicerea la nivel international de a comercializa fildes este incalcata frecvent de braconieri.

In nordul Kenyei, o destinatie celebra pentru safari, numarul elefantilor a scazut cu 25% in doar trei ani, din cauza braconajului.

Echipa BBC insoteste politia care se afla pe urmele braconierilor, pentru a vedea corpul unei femele elefant, moarte, cu o varsta intre 35-40 de ani, a carei fata a fost macelarita pentru a i se scoate coltii de fildes. Femela era gestanta.

Reporterii au filmat, in secret, braconierii din Republica Democratica Congo, unde numarul elefantilor a scazut de la 100.000 la doar 20.000, in ultimii ani, si unde fildesul se vinde in piete catre comerciantii chinezi, cu pretul de 10.000 de dolari pe colt.

Din pacate, comertul ilegal de fildes a ajuns la cel mai mare nivel de cand au inceput monitorizarile, in 1990. Exista temeri ca situatia va deveni si mai rea anul acesta, iar criticii spun ca chiar organizatia care a introdus interzicerea a contribuit la cresterea braconajului.

CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) a interzis comertul cu fildes in 1989, insa in urma cu patru ani, le-a permis unor tari africane, sa isi vanda „stocul” de fildes Chinei si Japoniei. Se pare ca acest lucru a crescut numarul cererilor si pretul, iar braconierii au revenit in forta. Anul acesta, se asteapta ca mai multe tari africane sa aplice la CITES si sa inceapa vanzarea stocurilor de fildes.

„In stilul acesta, cred ca unele tari vor ramane fara elefanti, ceea ce este tragic”, a declarat Cynthia Moss, de la Fundatia Amboseli pentru Elefanti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *