Peste 350 hectare de teren, impadurite in aceasta primavara in judetul Timis. Ce ocoale silvice au fost mai harnice

Bani pentru impaduriri
Peste 350 hectare de teren, impadurite in aceasta primavara in judetul Timis. Ce ocoale silvice au fost mai harnice
Peste 350 hectare de teren, impadurite in aceasta primavara in judetul Timis. Ce ocoale silvice au fost mai harnice

Nu doar taiem, mai si plantam! In aceasta primavara, in judetul nostru au fost impadurite peste 350 de hectare de teren cu circa 2 milioane de puieti. De departe, cea mai ampla actiune de plantare a fost cea din comuna Budesti, unde Asociatia Tasuleasa Social a mobilizat peste 1600 de voluntari. Si ocoalele silvice au fost harnice, potrivit sefului Inspectiei Silvice Bistrita, Daniel Pop.

In sedinta Colegiului prefectural de miercuri, seful Inspectiei Silvice si de Vanatoare Bistrita, Daniel Pop, a spus ca, in primavara acestui an, in judet au fost programate lucrari de Daniel Popimpaduriri pe 357 de hectare din care 14,5 ha sunt proprietate publica a statului roman, iar restul de 342 de ha sunt proprietatea unitatilor administrativ teritoriale. In total, 1,78 de milioane de puieti au fost sau mai urmeaza sa fie plantati. De asemenea, s-au mai programat completari pe circa 88 de hectare din care cinci hectare proprietatea statului.

“Peste 110.000 de puieti au fost prevazuti pentru plantare in perimetrele de ameliorare infiintate in general in zona de campie, suprafete au fost afectate de seceta excesiva din anii 2012-2013 astfel ca, in acest an, a fost nevoie de efectuarea unor lucrari de refacere a plantatiilor sau de completari in vederea asigurarii desimii optime”, a spus Daniel Pop.

De asemenea, potrivit sefului ISV Bistrita, si ocoalele silvice din judet au facut lucrari de impadurire inclusiv pe terenuri ale unor persoane fizice pe care s-au plantat peste 77.000 de puieti. Intreaga investitie a fost suportata de primarii intrucat proprietarii nu aveau suficienti bani sa faca singuri aceste lucrari, asa cum prevede legea.

“A fost infiintat un perimetru de ameliorare in comuna Budesti pe o suprafata de 12 ha, suprafata care a fost imprejmuita. Aici s-au plantat puieti din speciile salcam si frasin. Solutiile tehnice au fost stabilite de ITRSV avand in vedere potentialul speciilor de a se adapta la un climat secetos si arid din zona respectiva. Au fost plantati circa 60.000 de puieti, la care au participat peste 1600 de voluntari (mobilizati de Asociatia Tasuleasa Social -n.r.) fiind una dintre cele mai ample actiuni din Transilvania din ultimii ani”, a explicat Pop.

Totodata, el a spus ca peste 80% din puieti au provenit din pepinierele Directiei Silvice Bistrita-Nasaud si a ocoalelor silvice private din judet, precum si din patru pepiniere private din judet.

“Pana acum, lucrarile de impadurire programate au fost realizate in procent de peste 98%. La ora actuala, mai sunt doar cateva hectare in zonele de munte acolo unde mai e zapada si la aceasta ora”, mai spus Daniel Pop.

Primul la plantat a fost Ocolul Valea Ilvelor unde au fost impadurite 78 de hectare si s-au facut completari pe 11,6 hectare. Pe locul al doilea se afla Ocolul Silvic Telciu care a impadurit 43 de hectare, iar pe locul trei Ocolul Dealul Negru cu 29 de hectare de teren impadurite si peste 5 hectare de completiri in plantatii infiintate in anul anterior.

In perioada urmatoare, vor mai fi plantati puieti si in zonele de munte, insa numai dupa ce se va topi zapada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *