Peste 40% din populatia tarii continua sa nu beneficieze de serviciul de colectare a gunoiului din gospodarie

Peste 40% din populatia tarii continua sa nu beneficieze de serviciul de colectare a gunoiului din gospodarie
Peste 40% din populatia tarii continua sa nu beneficieze de serviciul de colectare a gunoiului din gospodarie

Peste 40% din populatia tarii, aflata mai ales in mediul rural, continua sa nu beneficieze de serviciul de colectare a gunoiului din gospodarie, iar investitiile facute de administratia locala in acest domeniu au fost foarte modeste, releva un raport al Institutului de Politici Publice (IPP).

Potrivit aceleiasi surse, un judet are, in medie, un buget de 30 de milioane de euro alocat managementului deseurilor. Pana in prezent s-au contractat 950 de milioane de euro pentru 37 de judete – castigatoarede proiecte europene in derulare.

Cercetarea IPP mai arata ca serviciul de termoficare gestionat de primariile municipale este falimentar si ca tot mai multi romani aleg sa se debranseze de la reteaua publica. Aceasta in conditiile in care autoritatile locale prefera sa beneficieze mai departe de fondurile guvernamentale (din Fondul de rezerva) in valoare totala de peste 100 milioane de euro.

Jale si la capitolul termoficare
Doar 30% din populatia din mediul urban mai este bransata la reteaua de termoficare centralizata, mai arata cercetarea realizata cu sprijinul The Black Sea Trust (BST) – Romania in cadrul unei evaluari comparative asupra parametrilor de cost si calitate in furnizarea serviciilor publice locale din Romania, Republica Moldova si Ucraina.In privinta alimentarii cu apa/canalizare, procentul populatiei cu acces la serviciu este in continuare foarte mic in raport cu cel al altor state membre UE.

Astfel, datele arata ca 55% din romani au acces la sistemul de alimentare cu apa si 45% la canalizare, desi au fost contractate pana in prezent circa 2,8 miliarde euro pentru proiectele de alimentare cu apa/canalizare. Majoritatea judetelor au finalizate/in implementare asemenea proiecte, cu exceptia judetelor Ialomita, Salaj si Vaslui.

Un proiect structural pentru un judet este in medie de 90 milioane de euro.

6,6 milioane de euro pentru un drum

IPP mai precizeaza ca infrastructura de drumuri a reprezentat in acest exercitiu financiar 2007 – 2013 prioritatea absoluta a autoritatilor locale – Consiliile Judetene fiind principalele eligibile – si singurul Consiliu Judetean care nu a accesat fonduri din Programul Operational Regional pentru drumuri a fost Brasovul.

Volumul total al fondurilor contractate pana in prezent se ridica la 700 milioane euro, media unui proiect judetean de reabilitare a infrastructurii de drumuri fiind de 6,6 milioane de euro. Municipiile Bacau, Oradea, Bistrita, Botosani, Braila, Brasov, Targoviste, Craiova, Galati Targu Jiu, Targu Mures, Piatra Neamt si Tulcea (in total aproximativ 120 milioane de euro) au accesat bani pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere.

Institutul pentru Politici Publice cere autoritatilor publice centrale – Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice – sa explice public cat mai curand cand va prezenta un proiect de lege continand viziunea Guvernului despre dezvoltarea regionala viitoare din care sa rezulte modul cum sa se administreze serviciile publice locale cu impact direct asupra calitatii vietii romanilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *