Peste 55 de kilometri din coastele statului Louisiana, atinsi de pata de petrol

Peste 55 de kilometri din coastele statului Louisiana au fost atinsi de mareea neagra din Golful Mexic, au anuntat joi autoritatile americane, British Petroleum admitand ca scurgerile de titei sunt mai importante decat estimarile avansate pana in prezent.Lousiana

„Nu mai exista viata in aceste mlastini. Nu le vom putea curata” , a declarat, pentru postul de televiziune MSNBC, Billy Nungesser, presedintele comitatului Plaquemines, pe al carui litoral a ajuns majoritatea petrolului.

In total, petrolul care se scurge din Golful Mexic a contaminat peste 55 de kilometri de plaja din Louisiana, a declarat purtatorul de cuvant al lui Nungesser, Kurt Fromherz.

Iar nivelul poluarii va creste. Titeiul continua sa se deverseze in apele golfului zilnic, la o luna de la data exploziei de pe platforma Deepwater Horizon, exploatata de British Petroleum (BP).

Gigantul petrolier britanic evalua, pana in prezent, la 5.000 de barili de titei (aproximativ 800.000 de litri) volumul de petrol care se scurge zilnic din putul aflat la 1.500 de metri adancime, insa a admis ca a subevaluat nivelul acestora.

„Recuperam 5.000 de barili pe zi, deci este posibil sa fie vorba de un pic mai mult de atat”, a declarat joi un purtator de cuvant al BP, Mark Proegler.

Unii experti, a caror teza pare sa fie acreditata de descoperirea de catre oameni de stiinta americani a unor pungi enorme de titei la mare adancime, au estimat recent ca volumul de titei care se scurge din puturi ar putea fi de cinci pana la 20 de ori mai mare decat cei 5.000 de barili anuntati.

Gigantul petrolier recupereaza petrolul cu ajutorul unei instalatii submarine. Acesta sustine ca a recuperat, pana in prezent, aproximativ 187.000 de barili.

Insa, in pofida acestor progrese, titeiul a inceput de miercuri, pentru prima data, sa atinga coastele Louisianei. Pana in prezent, au fost observate doar urme de petrol pe coastele acestui stat si pe cele ale statelor Mississippi si Alabama.

Alte cantitati de petrol erau aspirate de un curent marin in directia statului Florida, unde ar putea ajunge zilele urmatoare. Acest curent puternic ameninta cea de a treia cea mai importanta bariera de corali din lume. Coastele Cubei, unde se afla un ecosistem fragil, se afla, de asemenea, in traiectoria acestuia.

Guvernatorul statului Florida, Charlie Crist, a extins joi starea de urgenta, in vigoare intr-o parte a statului, la zone care cuprind arhipelagul Keys si orasul Miami.

In contextul in care eforturile de decontaminare a zonelor atinse de titei se anunta a fi unul titanic, nu este exclus ca mlastinile poluate din Louisiana sa fie incendiate, a declarat capitanul Pazei de Coasta, Edwin Stanton, care coordoneaza eforturile de salvare in acest stat. La aceasta optiune se va recurge in ultima instanta, a subliniat el.

Pentru a colmata scurgerea in intregime, BP ar trebui sa procedeze, in zilele urmatoare, la injectarea de noroi in putul cu scurgeri. „Speranta noastra este ca ceea ce ei numesc -colmatarea puturilor- sa aiba loc duminica”, a declarat joi secretarul american al Afacerilor Interne, Ken Salazar.

Este vorba despre injectarea de noroi in puturi, pentru a bloca scurgerea, iar, ulterior, turnarea unei sape de ciment. Aceasta tehnica ar trebui sa fie combinata cu o alta operatiune, cunoscuta sub numele de „injectie de porcarii”, care consta in aruncarea impotriva scurgerii a unor resturi ca bucati de pneuri sau mingi de golf.

In plus, autoritatile americane au dat companiei britanice, joi, 24 de ore sa opteze pentru un produs dispersant mai putin toxic decat cele utilizate in prezent.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *