Peste 60 la suta din judetul Timis ar putea folosi energia geotermala

Peste 60 la suta din judetul Timis ar putea folosi energia geotermala
Peste 60 la suta din judetul Timis ar putea folosi energia geotermala

Cel mai vestic judet al tarii pare sa fi fost binecuvantat cu resurse regenerabile de energie, de care ar putea beneficia fara probleme, doar pe baza unei investitii initiale. Afirmatia a fost facuta ieri, la prezentarea master-planului energetic al judetului, un document elaborat de Asociatia pentru Managementul Energiei Timis, organizatie care reuneste mai multe institutii din administratia locala, din mediul economic si din cel universitar.

Potentialul geotermal al Timisului este unul special, peste 60 la suta din suprafata judetului putand folosi acest tip de energie. Cu toate ca investitiile initiale sunt destul de costisitoare, in conditiile in care importanta energiei creste de la o zi la alte, iar sistemul national este depasit de situatie si uzat moral, aurul fierbinte din adancul pustei banatene nu este o alternativa de dispretuit.

Atat Marian Vasile, vicepresedintele Consiliului Judetean Timis, cat si Adrian Balaci, directorul Asociatiei pentru Managementul Energiei Timis (AMET) s-au referit, in cadrul prezentarii de ieri, la importanta pe care o au resursele energetice regenerabile, in contextul actual al angajamentelor asumate de Romania fata de Uniunea Europeana in acest domeniu.

In privinta surselor de energie regenerabila de care dispune judetul Timis, potentialul geotermal este foarte ridicat, a spus Marian Vasile, peste 60 la suta din suprafata putand folosi acest tip de energie. In anumite locuri, temperatura apei poate depasi 160 de grade Celsius, astfel incat poate fi utilizata inclusiv la producerea energiei electrice.

Context energetic nefericit
Problemele din domeniul energetic sunt ceva obisnuit in Romania, a aratat vicepresedintele CJT, dand ca exemplu situatia din mediul rural, unde remedierea unei defectiuni se poate face in maximum 72 de ore, conform contractului in vigoare. Aceasta situatie are consecinte drastice asupra agentilor economici care si-au plasat, din motive imobiliare, investitiile la sat. De asemenea, sunt cunoscute „stabilitatea” retelei electrice si modul in care afecteaza consumatorii casnici. Persoanele care locuiesc la case sunt familiarizate cu fluctuatiile de tensiune, ca si cu ridicarile din umeri ale „responsabililor” care furnizeaza curent electric.

Caldura din pamant
In asemenea conditii, energia geotermala de care Timisul dispune din plin este o resursa care trebuie luata in calcul in master-planul energetic al judetului. Conform unui studiu de specialitate, intocmit pentru o adancime de 3.000 de metri, peste 50 la suta din Timis are un potential geotermal de peste 100 de grade Celsius, acoperind toate zonele din vest, inclusiv Timisoara.

Zona situata la est de Timisoara exista in continuare temperaturi cuprinse intre 70 si 100 de grade.  In zona de temperaturi de peste 100 de grade sunt cuprinse si regiuni cu potentiale de la 130 la peste 150 de grade. Acestea acopera aproximativ 15 la suta din Timis si sunt situate in regiunea dintre Jimbolia si Giera si de la Sannicolau Mare la Saravale.

Scump la inceput, gratis ulterior
Investitiile initiale in exploatarea energiei geotermale sunt destul de insemnate. Forarea unui singur put poate sa coste 1-1,5 milioane de euro, in functie de adancimea la care se afla apa. Totusi, dupa captarea acesteia, aburii fierbinti vor fi preluati gratis si vor putea fi utilizati in diverse scopuri.

Pana acum, incercarile de exploatare a aurului fierbinte din subsolul timisean nu au avut prea mult succes, dar aceasta nu inseamna ca ideea ar trebui stearsa de pe lista.

Cu o clarificare asupra proprietatii acestor resurse si cu o intretinere adecvata a instalatiilor, apa care tasneste din pamant gata incalzita ar putea fi folosita cu succes, alaturi de alte resurse regenerabile de care Timisul dispune din plin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *