Peste 80 de milioane de euro pentru proiecte de mediu in Cluj

    Peste 80 de milioane de euro pentru proiecte de mediu in Cluj
    Peste 80 de milioane de euro pentru proiecte de mediu in Cluj
    Peste 80 de milioane de euro pentru proiecte de mediu in Cluj

    Cele mai mari contracte de mediu, finantate din bani europeni, au fost parafate ieri, la Cluj. Ministrul mediului, László Borbély si autoritatile locale au semnat doua contracte in valoare de peste 80 de milioane de euro pentru realizarea unor proiecte de tratare ecologica a deseurilor si de reabiltare a unui site istoric.

    Contractele de finantare vizeaza proiectele “Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Cluj” si “Reabilitarea Sitului Poluat Istoric – Depozit deseuri periculoase U.C.T. – Posta Rat” (municipiul Turda), ambele finantate prin Programul Operational Sectorial “Mediu”, Axa Prioritara . Acordurile au fost semnate in prezenta primului ministru Emil Boc.

    „Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Cluj” este cel mai amplu proiect de creare a unui sistem de management integrat al deseurilor din Romania, valoarea sa totala ajungand la 61.926.525 euro fara TVA (255.354.026 lei), din care 38.773.186 euro (159.881.232 lei) reprezinta finantare nerambursabila din Fondul European de Dezvoltare Regionala.
    Astfel, se vor construi un centru de management integrat al deseurilor (ce include un depozit conform de deseuri, o statie de sortare si o statie de tratare mecano-biologica simpla in Cluj Napoca),trei statii de transfer la Huedin, Mihai Viteazu si Gherla si vor fi inchise si ecologizate 6 depozite de deseuri neconforme (Cluj Napoca-Pata Rat, Huedin, Gherla, Turda, Campia Turzii).
    De asemenea, vor fi achizitionate echipamente de colectare (pubele, containere pentru deseuri voluminoase si unitati de compostare individuala). Proiectul se desfasoara pe o perioada de 52 de luni, iar de rezultatele sale va beneficia intreaga populatie a judetului, aproximativ 688.000 locuitori.
    Situl Posta Rat va deveni obiectiv turistic nepoluant
    De asemenea, “Reabilitarea Sitului Poluat Istoric – Depozit deseuri periculoase U.C.T. – Posta Rat” reprezinta cel mai mare proiect de curatire si reabilitare a unui sit istoric. Valoarea proiectului se ridica la 19.869.400 euro fara TVA (81.931.471 lei), din care 15.895.520 euro (65.545.177 lei) reprezinta finantare nerambursabila din Fondul European de Dezvoltare Regionala.
    Proiectul, al carui beneficiar este Consiliul Local al Municipiului Turda, are o durata de implementare de 33 de luni. Prin acest proiect situl Posta Rat, care prezinta un potential pericol pentru sanatatea umana si pentru mediu din cauza contaminarii cu HCH (hexaclorciclohexan), va fi reabilitat in vederea conformarii la standardele Uniunea Europeana.
    Inca 16 judete in proiect
    “Am semnat astazi cele mai mari contracte de finantare atat pentru managementul deseurilor, cat si pentru reabilitarea siturilor contaminate. Este prima data cand se acorda fonduri pentru reabilitarea siturilor contaminate. Avem un inventar de peste 1000 de situri potential contaminate, iar pentru prima data de 20 de ani incoace, sunt alocati bani pentru rezolvarea acestor problem”, a precizat László Borbély.
    Ministerul Mediului si Padurilor precizeaza ca s-au aprobat si se afla in implementare proiecte similare pentru judetele Giurgiu, Bistrita-Nasaud, Vrancea, Arad, Sibiu, Mures, Covasna, Neamt, Botosani, Salaj, Suceava, Bacau, Vaslui, Calarasi, Olt si Arges.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *