Pestele-robot: folosit pentru monitorizarea poluarii in mediul acvatic

051007_robot_fish.jpg

Potrivit celor de la Daily Mail, cercetatorii de la Universitatea din Essex, Colchester- lucreaza momentan la un proiect prin care se urmareste monitorizarea si eliminarea agentilor poluanti din raul Tamisa. Misiunea pestilor-robot e de a colecta date si de a crea o harta 3D a zonei poluate.

Acest proiect este finantat de UE si costa aproximativ 4 milioane de euro. Fiecare peste-robot este dotat cu abilitati de navigare autonoma, nefiind necesara interventia umana. Cinci astfel de pesti vor fi asamblati de echipa de specialisti ai Universitatii Essex. Pestii comunica unul cu altul prin tehnologie WiFi si toti au sisteme GPS incorporate. In fapt, pe fiecare peste pot fi asambalti diferiti senzori pentru a detecta un anumit gen de substanta poluanta.

In urmatoarele 18 luni va fi creat un prototip al robotului, avand un design asemanator cu al pestelui-robot aflat la Acvariul din Londra. Unul din scopurile principale a inventatorilor robo-pestelui e de a-l face sa reziste 24 de ore sub apa, inainte de a avea nevoie de reincarcare. Sunt optimisti ca folosind apa si energia cinetica vor gasi un mod de realiza acest lucru pe viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *