Pestii robotici, ultima inventie in lupta impotriva poluarii apelor

Pestii robotici, creati de cercetatori din Marea Britanie, vor fi eliberati in mare pentru prima oara, pentru a detecta poluarea.
pesti robotici
Robotii, in forma de crapi, vor fi dusi in apele portului Gijon din nordul Spaniei, ca parte a unui proiect de trei ani.

Daca va avea succes, ei vor fi folositi in rauri, lacuri si mari de pe tot cuprinsul globului pentru a detecta poluarea.

Creaturile, care mimeaza miscarile pestilor adevarati, vor fi echipate cu mici senzori chimici pentru a gasi sursa eventualelor poluari din apa, precum scurgerile de la nave in porturi sau de la conductele subacvatice.

Pestii vor transmite informatiile prin tehnologia Wi-Fi cand vor „ancora” pentru a-si schimba bateriile, ce dureaza aproximativ opt ore.

Proiectul a fost finantat de Comisia Europeana si coordonat de BMT Group Ltd., o companie de consultanta in inginerie si managementul riscului.

Pestii sunt construiti de profesorul Huosheng Hu si de echipa sa de robotica la School of Computer Science and Electronic Engineering, Universitatea Essex. El spera sa ii elibereze in apa pana la sfarsitul anului viitor.

Pestii, ce costa aproximativ 20.000 de lire sterline, sunt de marimea unei foci. Ei inoata cu viteza de un metru pe secunda.

Cercetatorii de la Universitatea Essex au realizat pentru prima oara crapii robotici in 2005, ce pot fi admirati la London Aquarium.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *