PET-urile, transformate in materie prima la Roman

PET-urile, transformate in materie prima la Roman

O investitie de exceptie a fost inaugurata, marti, de Ziua Mediului, la Roman. Societatea Rossal SRL, in parteneriat cu Centrul de Cercetare All Green SRL Iasi, a construit, la Roman, o statie de procesare a deseurilor din mase plastice.

Deseurile de acest tip vor fi transformate in fulgi, apoi in folii si casolete din plastic, statia de la Roman avind o capacitate de procesare de 500 de kilograme de deseuri pe ora.

“Avind in vedere indicatiile comisarului european pentru mediu, care doreste ca, in urmatorii ani, in Comunitatea Europeana reciclarea sa se realizeze la sursa, prin realizarea de produse integrative si inovative, aceasta investitie este una de exceptie. Statia de procesare transforma PET-uri in folii si casolete ce pot fi utilizate in diverse domenii, precum cel al constructiilor, cel alimentar sau cel al tipariturilor. Trebuie sa apreciem sprijinul pe care ni l-au oferit autoritatile locale si, avind in vedere faptul ca autoritatile nationale pentru cercetare si dezvoltare doresc implementarea in cadrul intreprinderilor mici si mijlocii de noi centre de cercetare, sper ca aceasta sa fie doar o prima etapa a acestei colaborari, astfel incit sa putem realiza aici, in cadrul Rossal SRL, un nou centru national de cercetare pentru materiale reciclate inovativ. Ar fi o initiativa unica in tara si cred ca Romanul ar merita realizarea ei. Acest fapt s-ar putea petrece in urmatorii doi sau trei ani“, a explicat profesor doctor inginer Romeo Ciobanu, coordonatorul domeniului de cercetare si dezvoltare al firmei iesene si prodecan al Facultatii de Electrotehnica din cadrul Universitatii Tehnice Iasi.

Directorul societatii Rossal SRL, Ionel Ciocan, a amintit ca posibilitatea procesarii deseurilor din mase plastice a fost creata prin montarea in municipiu a eurocontainerelor destinate colectarii selective a deseurilor. “De la infiintarea societatii Rossal SRL, am avut recipienti speciali pentru colectarea PET-urilor, initiativa care a dat roade. De la inceputul anului 2012 am montat in municipiu 170 de eurocontainere pentru colectarea selectiva a deseurilor. Acesta este unul dintre motivele pentru care s-a decis ca locatia acestei statii sa fie in municipiul Roman. Deseurile sint procesate, spalate, decontaminate, uscate, iar materia prima – fulgii – este procesata in cea de-a doua hala a statiei, fiind transformata in folii si caserole. Pentru societatea noastra, acesta este un pas mare spre un viitor verde, mai ales acum, de Ziua Mondiala a Mediului“, a spus Ionel Ciocan.

Primarul Laurentiu Dan Leoreanu a mentionat ca spera ca parteneriatul dintre societatile Rossal si All Green sa transforme municipiul Roman intr-un exemplu in ce priveste gestionarea deseurilor menajere. “Cred ca aceasta initiativa privata nu poate sa reprezinte decit un pas inainte, atit cu privire la colectarea selectiva a deseurilor, cit si la transformarea lor in materii prime sau in produse. La prima vedere, PET-urile pot parea materiale poluante, dar, in urma acestui proiect pragmatic, ele pot fi valorificate, in contextul pastrarii curateniei in municipiu. Sper ca aceasta colaborare intre firma Rossal – cunoscuta deja prin modul in care pastreaza curatenia in municipiu – si societatea All Green sa transforme Romanul intr-un exemplu in ce priveste gestionarea deseurilor menajere“, a mentionat edilul.

Statia de procesare a deseurilor din mase plastice are o capacitate de procesare de 500 de kilograme pe ora, fiind capabila sa fabrice 400 de kilograme de folie de plastic pe ora, sau 200 de kilograme de casolete in aceeasi perioada de timp. Implementarea acestui proiect s-a realizat timp de zece luni, iar valoarea totala a investitiei este de 300.000 de euro, din care 190.000 de euro provin din fonduri europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *