Petitiile de la Rosia Montana, trimise la gunoi

In timp ce localnicii si ONG-urile vor sa schimbe planul urbanistic, primarul sustine ca nu are timp de asa ceva

Localnicii din Rosia Montana vor sa se apuce de activitati in turism, servicii si infrastructura. Pentru aceasta, ei au trimis primariei 100 de petitii in care cer schimbari ale planului urbanistic general care sa permita dezvoltarea acestor activitati pe teritoriul comunei. Primaria spune insa ca nu are timp de petitii, avand alte prioritati.

In petitii, localnicii cer permisiunea pentru a desfasura activitati in agricultura, servicii sau turism. In scrisorile trimise primariei se solicita, de asemenea, delimitarea de zone in care urmeaza sa se efectueze lucrarile de ecologizare ale companiei miniere de stat Minvest.

Asociatia Aurarilor Alburnus Maior, principalul opozant al proiectului minier de la Rosia Montana, cere modificarea si actualizarea planului urbanistic general pentru comuna Rosia Montana.

„Planul sa-l schimbe alt primar”

Primarul comunei, Virgil Narita, citat de Mediafax, sustine ca acest lucru nu e posibil pentru ca prioritatile lui sunt altele. In plus, Virgil Narita a declarat ca propunerea despre care vorbeste Albur-nus Maior nu se va regasi pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local.

„Avem bugetul si alte lucruri mai importante si apoi va trebui sa studiem si sa vedem daca este nevoie sa actualizam planul urbanistic”, a spus Narita.

Potrivit edilului, legea prevede ca reactualizarea planului urbanistic general al localitatii sa se faca dupa cinci sau 10 ani de la ultima actualizare, totodata legea obligand Consiliul Local sa tina cont de faptul ca pentru zona exista eliberata o licenta de exploatare miniera.

Virgil Narita a adaugat ca va propune Consiliului Local Rosia Montana ca reactualizarea si modificarea Planului Urbanistic General sa o faca noul Consiliu Local si noul primar, care vor fi votati dupa alegerile locale din acest an.

„Nu mi se pare corect ca la sfarsit de mandat sa venim noi sa schimbam planul urbanistic general. Sa asteptam alegerile, se aleg un nou consiliu si un nou primar si ei sa-l schimbe pentru ca ei vor lucra patru ani cu el”, a spus Virgil Narita.

Finantare de la Gold Corporation

Gold Corporation le cere consilierilor locali, printr-o scrisoare, sa suporte pagubele
Reprezentantii Asociatiei Aurarilor Alburnus Maior, cea care este principalul opozant al proiectului minier de la Rosia Montana, au declarat ieri ca Planul de Urbanism General al Comunei Rosia Montana a fost finantat integral de Rosia Montana Gold Corporation si aprobat de Consiliul Local Rosia Montana in luna iulie 2002, cu scopul de a permite inceperea obtinerii autorizatiilor proiectului minier.

In acest fel a fost interzisa realizarea oricaror alte activitati economice la Rosia Montana. „S-a blocat astfel orice initiativa locala de dezvoltare a unor activitati in domeniul turismului, agriculturii si serviciilor, deoarece s-a interzis construirea de noi imobile inclusiv pe proprietati private, lipsind de continut drepturile constitutionale la viata privata si libera initiativa economica ale populatiei din zona”, arata expertii de la Rosia Montana. Ei spun ca au criticat planul de urbanism inca de la momentul intrarii sale in vigoare, datorita neegalitatilor flagrante care au stat la baza adoptarii sale.

Curtea de Apel Alba a recunoscut nelegalitatea planului

Multi localnici din Rosia Montana nu au fost de acord cu introducerea gospodariilor in zona industriala
Intr-un comunicat de presa trimis ieri, membrii Alburnus Maior arata ca au perceput „modificarea Planului Urbanistic General ca si o conditie de baza pentru dezvoltarea alternativa mineritului la Rosia Montana”. In urma unui proces initiat de Asociatia Alburnus Maior, Curtea de Apel Alba a admis, printr-o sentinta judecatoreasca irevocabila, nelegalitatea planului de urbanism votat de Consiliul Local in iulie 2002.

Asociatia aminteste ca in cadrul proiectului Organizare Comunitara la Rosia Montana – proces de facilitare comunitara implementat de catre Alburnus Maior si finantat de Banca Mondiala prin Programul de Granturi Mici s-au identificat pasi concreti prin care comunitatea locala sa se mobilizeze pentru a rezolva problemele cele mai mari.

Modificarea planului de urbanism a fost prioritatea identificata de cei chestionati, principalele argumente in sprijinul acestei alegeri fiind lipsa acordului localnicilor privind introducerea gospodariilor respective in zona industriala la adoptarea PUG-ului in 2002, depasirea termenelor stabilite prin PUG privind stramutarea populatiei, ceea ce ar trebui sa duca in consecinta si la ridicarea interdictiilor de construire pentru populatia ramasa, dreptul garantat prin Constitutie la libera initiativa economica.

Gold Corporation le scrie consilierilor locali

Opozantii proiectului de la Rosia Montana sustin, in acelasi comunicat de presa, ca, in replica la demersul localnicilor pe langa Consiliul Local, Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), compania care intentioneaza sa realizeze la Rosia Montana proiectul minier, a adresat o scrisoare oficiala Consiliului Local prin care ii atentioneaza pe consilierii locali ca ar putea suporta personal daunele pe care modificarea planului de urbanism le-ar putea aduce proiectului minier.

Licenta obtinuta prin transfer

Potrivit Asociatiei Alburnus Maior, pe langa faptul ca aceasta actiune nu pare constanta cu sustinerile companiei de a avea un parteneriat cu comunitatea locala, inerente unui proces de dezvoltare durabila la Rosia Montana, compania isi intemeiaza sustinerile din adresa catre Consiliul Local pe faptul ca detine o licenta de concesiune pentru exploatare in perimetrul Rosia Montana.

In realitate, sustine Albur-nus Maior, aceasta licenta a fost obtinuta prin transfer de la Minvest si a prevazut exploatarea unui mic perimetru de la Rosia Montana, Masivele Carnic si Cetate, activitate de exploatare care de altfel s-a incheiat la solicitarea RMGC in iunie 2006.

„Asociatia Alburnus Maior a incercat in ultimii sase ani sa ii incurajeze pe localnici sa isi dezvolte afaceri alternative mineritului. Desi eforturile depuse au fost constante, rezultatele au fost putin vizibile din cauza faptului ca nimic din ce era alternativ mineritului nu se putea desfasura legal pe teritoriul Rosiei Montane”, adeclarat Sorana Olaru Zainescu, coordonator Dezvoltare Durabila Alburnus Maior.

Aceasta a mai spus ca asociatia ii va sprijini in continuare pe localnicii care vor sa isi dezvolte afaceri alternative mineritului, precum si pe cei care vor sa isi revendice in instanta drepturile lor constitutionale la libera initiativa economica si viata privata.

Sursa: Adevarul

Galerie Foto Rosia Montana

  • Rosia Montana Lac
  • Rosia Montana Dealuri
  • Rosia Montana Peisaj
  • Rosia Montana Vedere Generala
  • Rosia Montana Vedere
  • Rosia Montana Cariera
  • Rosia Montana Casa Memoriala
  • Rosia Montana Biserica
  • Rosia Montana Exploatare Aurifera
  • Rosia Montana Peisaje
  • Rosia Montana Exploatatia Miniera
  • Rosia Montana Vedere
  • Rosia Montana batran
  • Rosia Montana Munti
  • Rosia Montana Comisie
  • Rosia Montana Peisajul
  • Rosia Montana Localitate
  • Rosia Montana Exploatatie
  • Rosia Montana Minier
  • Rosia Montana Expertiza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *