Petreceti ecologic Sarbatorile de iarna!

Pentru a evita risipa de resurse, ecologistii ne invata cum sa alegem ornamentele, jucariile si alimentele pentru Craciun

Frenezia cadourilor de Craciun, datinile stravechi pentru iarna si meniurile generoase pe care le pregatim pentru cei dragi ne fac sa ne simtim bine si sa ne bucuram de fiecare clipa.

Numai ca, in aceste momente, uitam de mediu si consumam cantitati impresionante de resurse. Bilantul de dupa sarbatori arata ca oamenii fac tone de deseuri, taie milioane de brazi pe care sa-i impodobeasca si consuma o cantitate mare de energie.

Organizatiile de protectia mediului au realizat un mic ghid pentru petrecerea unor sarbatori ecologice pe care vi-l prezentam in continuare. Ghidul arata ca fiecare dintre noi poate contribui la reducerea consumului de bunuri. „De sarbatori ar trebui sa avem o atitudine prietenoasa fata de mediu si sa ne gandim in mod rational la folosirea resurselor naturale”, a spus Dana Caratas, reprezentantul World Wilde Fund Romania.

Cheia unui consum redus consta in schimbarea obiceiurilor noastre cu unele menite sa contribuie la conservarea resurselor naturale. „Putem sa ne reducem impactul pe care fiecare dintre noi il are asupra mediului prin cumpararea unor cadouri ecologice. Astfel, ne vom simti bine de sarbatori”, a mai spus reprezentantul WWF.

Brazi la ghiveci. Milioane de brazi sunt taiati anual pentru Craciun, iar dupa numai 2-3 saptamani sunt aruncati la gunoi. O alternativa ar fi achizitionarea unui brad in ghiveci, pe care sa il impodobiti de Craciun, iar apoi sa il plantati in gradina proprie sau in cea a blocului. Veti avea astfel un brad natural nu doar pentru cateva zile, ci poate chiar pentru o viata. Brazii in ghiveci pot fi achizitionati din hipermarketuri, florarii, malluri sau magazine online.

Refuzati pungile de plastic. Cand mergeti la cumparaturi luati propria sacosa, de preferat, din material textil, evitand astfel pungile de plastic sau de hartie de la magazine.

Jucarii cu baterii reincarcabile. In cazul in care aveti copii evitati sa le cumparati jucarii cu baterii. Daca veti opta, totusi, pentru acest tip de cadou, asigurati-va ca bateriile pot fi reincarcate. Bateriile clasice reprezinta o problema din ce in ce mai mare, intrucat acestea contin chimicale toxice ce pot afecta mediul.

Ambalarea cadourilor. Folositi cu masura hartia, cutiile si pungile de cadou. Le puteti refolosi pe cele ramase de anul trecut.

Impodobirea bradului. Moda ornamentelor de Craciun se schimba de la an la an, tendinta fiind aceea de a cumpara iar si iar alte decoratiuni care, intr-un timp mai scurt sau mai lung, ajung la gunoi. In acest an, puteti opta pentru ornamente ecologice, cum ar frunzele si fructele uscate, betisoarele de scortisoara, conurile de brad, CD-urile vechi, saculetele cu lavanda. Astfel, bradul va fi cu totul original.

Alegerea alimentelor. Alegeti alimente naturale, produse local. Optati pentru alimente de sezon precum cartofi, varza, ceapa, nuci, morcovi, dovleac, conopida, praz, in locul celor congelate, a caror pastrare si congelare presupun un consum foarte mare de energie. Cititi cu atentie eticheta produselor alimentare si informati-va cu privire la sursa de provenienta.

In Europa, industria cu cel mai mare impact asupra mediului este cea alimentara. Si aceasta intrucat majoritatea alimentelor pe care le consumam sunt transportate de la mii si mii de kilometri distanta, generandu-se o cantitate impresionanta de CO2.

Stingeti lumina la birou! Inainte de a pleca in vacanta, asigurati-va ca ati inchis complet aparatura de birou! Nu lasati aparatura in stand-by. Conform unui studiu realizat in 2006 in Marea Britanie, energia irosita de aparatura de birou lasata in stand-by timp de 10 zile, pe perioada vacantei de Craciun, ar fi suficienta pentru pregatirea unui numar de 4,4 milioane curcani sau pentru functionarea a 350.000 de beculete ornamentale, timp de 240 de ore.

Faceti mai putine deseuri. Incercati sa cum-parati alimente si bauturi ambalate in materiale ce pot fi reciclate si evitati produsele supraambalate sau al caror ambalaj este dificil de reciclat. Daca intentionati sa achizitionati produse electronice, precum combine stereo sau televizoare, alegeti-le pe cele care pot fi inchise complet si nu raman in stand-by.

Felicitati online. Anual, milioane de felicitari sunt trimise prin posta in toata lumea, insa o mare parte din acestea, impreuna cu plicurile lor, ajung la cosul de gunoi. Pentru a economisi hartia, inlocuiti felicitarile din hartie cu cele electronice.

Nu mai folositi avionul! Chiar daca pare un mijloc de deplasare comod si rapid, transportul aerian este una din principalele surse de emisii de dioxid de carbon – emisii responsabile pentru schimbarea climei si incalzirea globala. Pentru vacanta de iarna, puteti alege o destinatie de vacanta din Romania sau din vecinatatea tarii noastre. Ori de cate ori este posibil, alegeti sa va de-plasati cu trenul.

Este, in pre-zent, cea mai priete-noa-sa optiu-ne pentru mediu.

Peruanii au brad din cartofi

Peruanii au gasit o metoda originala pentru un brad de Craciun. Ei au realizat un pom din 98 de kilograme de cartofi, ce a fost prezentat marti in cadrul unei expozitii gastronomice din capitala peruviana Lima. Insolitul brad semnifica uriasa diversitate a soiurilor de cartofi din Peru, respectiv de peste 300 de tipuri diferite. Pe langa diversitatea deosebita, multe culturi de cartofi sunt plantate la altitudini de peste 3.500 de metri, in conditiile in care multor oameni li s-ar parea extrem de dificile. (Livia Cimpoeru)

Abonamente la gimnastica drept cadou

Pentru un impact cat mai redus asupra mediului, cadourile trebuie sa fie cat mai rezistente in timp, sa aiba cat mai putin ambalaj. Darurile pe care le cumparam trebuie sa fie eficiente din punct de vedere al consumului de energie, sa fie reciclabile sau realizate din materiale reciclate. In loc sa ne umplem casele de obiecte de tot felul putem oferi celor dragi experiente placute, cum ar fi bilete la un spectacol, un abonament la un centru sportiv sau de infrumusetare, un curs de dans sau pentru invatarea unei limbi straine sau o invitatie in oras.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *