Petrol de sist la mana a doua, solutia gasita de companiile americane

Studiu: Gazele de șist, între nevoi energetice și standarde de mediu
Petrol de sist la mana a doua, solutia gasita de companiile americane
Petrol de sist la mana a doua, solutia gasita de companiile americane

Ieftinirea petrolului din ultima jumatate de an a fortat companiile energetice sa improvizeze. In Statele Unite au inceput sa fractureze hidraulic sisturile pe care deja le-au exploatat. Cu alte cuvinte, petrolistii au ajuns sa stoarca pietrele din subteran in cautarea celui mai mic strop de petrol. De cand cu ieftinirea petrolului, exploatarea sisturilor nu mai este rentabila. Insa reciclarea vechilor puturi inca mai este profitabila, spre nemultumirea organizatiilor de mediu.

Tehnica prin care sisturile deja exploatate mai sunt fracturate inca o data a fost botezata de petrolisti „pompeaza si roaga-te”. Pentru ca nimeni nu poate garanta ca intr-un put vechi mai sunt cantitati de petrol si gaze suficient de mari cat sa justifice si o a doua fracturare hidraulica. Este insa un risc pe care si-l asuma din ce in ce mai multe companii energetice.

Pentru ca saparea unui put nou de sist costa 8 milioane de dolari, in vreme ce reciclarea vechilor exploatari este de patru ori mai ieftina. Aceasta este diferenta dintre pierdere si profit la actualul pret al petrolului, care, desi a crescut usor in ultimele zile, ramane la putin peste 50 de dolari pe baril pe bursa de la New York si putin sub 60 de dolari pe bursa de la Londra.

La aceste cotatii, mai este profitabila doar fracturarea sisturilor deja exploatate. Americanii apeleaza la reciclarea zacamintelor din dorinta de a-si mentine cat de cat cota de piata in fata sauditilor, pe care ieftinirea petrolului nu i-a afectat atat de tare, pentru ca zacamintele lor pot fi exploatate mult mai usor.

Insa, prin faptul ca storc sisturile pana la ultima picatura, petrolistii americani mentin ridicata oferta de titei din piata. Ceea ce inseamna ca ar putea intarzia o revenire a preturilor la un nivel mai ridicat.

Americanii sunt astfel intr-o situatie foarte dificila. Daca taie productia de petrol ca sa ii forteze scumpirea, pierd cota de piata. Daca mentin productia la un nivel ridicat, mai obtin profit doar din exploatarile la mana a doua sau din putinele lor exploatari conventionale.

Reciclarea vechilor exploatari de sist ii dezamageste si pe activistii de mediu care sperau ca ieftinirea petrolului va forta companiile petroliere sa renunte la fracturarea hidraulica. Nu se asteptau ca fracturarea sa fie folosita inca o data in aceleasi locuri.

Repetarea procedurii se face cu tehnici perfectionate in ultimii ani. Companiile energetice de foraj precum Halliburton au gasit metode prin care fracturile sisturilor subterane sa fie marite astfel incat sa fie eliberate din roca resursele de petrol si gaze care ramasesera captive la prima exploatare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *