Piata interna de produse ecologice totalizeaza in prezent circa 80 de milioane de euro

Sprijinul oferit fermierilor care au produse ecologice poate ajunge la 600 de euro/ha în 2015
Piata interna de produse ecologice totalizeaza in prezent circa 80 de milioane de euro

Exporturile de produse eco s-au dublat in 2011.

Piata interna de produse ecologice totalizeaza in prezent circa 80 de milioane de euro, in timp ce exporturile de astfel de produse sunt estimate la o valoare de 200 de milioane de euro pentru 2011, de doua ori mai mare decat anul trecut, potrivit estimarilor Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica Bio-Romania, relateaza Agerpres.

„Exportul de produse ecologice va depasi 200 de milioane de euro in 2011, fata de o valoare de 100 de milioane de euro inregistrata anul trecut. La fel ca in anii trecuti cele mai exportate sunt cerealele, mierea, fructele de padure si foarte putin produsele procesate, precum branzeturi, vinuri sau produsele de panificatie. Agricultura ecologica este singura ramura cu balanta pozitiva”, a declarat, pentru Agerpres, presedintele Asociatiei Bio-Romania, Marian Cioceanu.

Tarile europene sunt principalele piete de export ale Romaniei pentru produsele ecologice, Germania, Austria sau Belgia fiind printre tarile care importa masiv materie prima obtinuta in sistemul ecologic autohton, dar si principalele furnizoare de produse bio procesate pentru piata romaneasca.

In ceea ce priveste consumul intern de produse ecologice, acesta este estimat de asociatia patronala la circa 80 de milioane de euro, jumatate din acesta valoare provenind din produsele romanesti, respectiv din miere, vin si panificatie, iar cealalta jumatate din importuri realizate in special de marii retaileri.

„Romania ramane inca o piata de export de materie prima, nu de alimente procesate. Aceasta materie prima pe care noi o exportam este prelucrata in Germania si Belgia si se intoarce pe piata romaneasca, dar la preturi de 4-5 ori mai mari. Sper insa ca sectorul de procesare a produselor agricole sa fie sprijinit in viitoarea Politica Agricola Comuna astfel incat si romanii sa poata manca produse sanatoase, dar la preturi decente”, a adaugat Marian Cioceanu.

Suprafata cultivata in sistem ecologic a crescut de la 260.000 hectare in 2010 la aproximativ 300.000 de ha in 2011, dar raportat la suprafata agricola de 9 milioane de hectare este inca nesemnificativa. Si numarul operatorilor din agricultura ecologica a inregistrat o crestere in acest an, fata de anii 2008-2010, ajungand la 10.000, cei mai multi detinand insa suprafete mici si animale putine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *