Eficienta energetica: Romania pierde anual 4,4 miliarde de dolari pe lantul de productie, transport si distributie de energie

România ar putea fi inundat? de foarte mult? energie ieftin? odat? cu dezvoltarea interconexiunilor
Eficienta energetica: Romania pierde anual 4,4 miliarde de dolari pe lantul de productie, transport si distributie de energie
Eficienta energetica: Romania pierde anual 4,4 miliarde de dolari pe lantul de productie, transport si distributie de energie

Romania trebuie sa redefineasca strategia nationala privind eficienta energetica, in conditiile in care pierde anual 4,4 miliarde de dolari pe lantul de productie-transport-distributie, a declarat, joi, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu.

„Trebuie acum sa redefinim strategia nationala privind eficienta energetica. Noi pierdem 27% in sistemul energetic. 27% este cea mai mare pierdere dintre toate sistemele energetice din Europa. Pierdem, practic, 4,4 miliarde de dolari anual. Nu ne mai putem permite si suntem obligati sa trecem la un plan B iar in acesta eficienta energetica sa fie prima prioritate. Pierderile sunt pe lantul productie – transport – distributie”, a spus Iancu, la finalul unei dezbateri privind piata gazelor.

Iulian Iancu a precizat ca este nevoie de o retehnologizare pe tot acest lant, iar pe de alta parte este necesar un program special pentru consumatorul final, adica inclusiv pentru locuintele oamenilor.

„Eu, aici, am propus un proiect care se numeste ‘Planul Marshall pentru eficienta energetica’. In acest program intra bancile si companiile de performanta energetica, adica companiile ESCO, care vin si mi se adreseaza mie – hotel, sediul Guvernului, sediul Parlamentului, al intreprinderii Sidex etc. si mie acasa – Ele spun: Uite, iti fac contract de eficienta energetica, reduc consumul tau cu 30 pana la 50%, dar trebuie sa-mi platesti nivelul actual al facturii timp de 10 ani. Eu scap de orice majorare de aici incolo si, din economia pe care o fac, ele incheie contract cu banca – au la baza contractul incheiat cu mine pe 10 ani – si iau credit de la banca. Banca da un credit unei companii ESCO cu care aceasta imi schimba becurile, imi schimba consumatorii si comportamentul meu. Si atunci, dintr-odata, eu imi creez un numar de operatori care lucreaza pentru a-mi igieniza tot consumul energetic din tara, imi creeaza locuri de munca – el va fi principalul furnizor de echipamente, de instalatii, de tehnologii si, pe partea cealalta, am si creat o pompa pentru creditare, iar dupa 10 ani ii restitui echipamentele consumatorului”, a explicat Iancu.

De asemenea, Planul Marshall include si liniile tehnologice, adica se adreseaza si jucatorilor din industrie, dar in alta varianta.

„In acest caz, nu iti poti permite sa ii schimbi tu, companie ESCO, linia lui de producere a otelului. Atunci, pentru ca el sa-si permita sa schimbe linia aia de zeci de milioane de euro, tu, Guvern, trebuie sa iesi in intampinare cu un set de masuri complementare contractului de performanta energetica. Guvernul ar trebui sa ii prelungeasca calendarul de crestere a preturilor, pentru ca nu poate de la un an la altul – este imposibil. Ca intreprinderea sa implementeze doar constructia financiara pentru schimbarea liniei tehnologice presupune mai mult de un an sau poate un an si, atunci, el nu poate ca intr-un an sa treaca de la simplu la dublu cu pretul gazelor, pentru ca marea parte a industriei noastre este ineficienta si consumul ei de gaze naturale este de la simplu la dublu fata de aceeasi industrie din Europa. Trebuie sa-i prelungesc calendarul si trebuie sa ii dau stimulent ca sa intre in aceasta ecuatie. Daca am angajat o crestere de pret cu FMI, ii zic: creste pretul cu 10 unitati. Din cele 10 unitati, patru s-au dat deja producatorului, iar din restul de sase unitati mai iau trei unitati si i le dau consumatorului pentru aceasta actiune. Ii dau, cu conditia ca banii acestia sa se duca pe astfel de investitii – pe care tu vii, mi-o arati – imi spui ca schimbi aceasta linie, eu ti-am prelungit calendarul cu un numar de ani si din numarul asta de ani cele trei unitati reprezinta atat. Trei unitati ajung la bugetul statului”, a aratat Iulian Iancu.

Pe de alta parte, in opinia deputatului, cel mai important lucru este acum, cand Romania isi redefineste politicile, negocierea pe care o are cu UE pentru un set de masuri la nivelul industriei europene.

„Adica eu, Romania, am un avantaj competitiv, pentru ca am niste materii prime energetice. Daca le am, atunci facem un program impreuna, prin care tu transferi tehnologie de inalta eficienta si eu mai folosesc o perioada energia mea ieftina, impreuna cu tehnologia asta de inalta eficienta si ne dedicam unor ramuri industriale la export. De exemplu, Romania are gaze ieftine. Avem un producator de echipamente de inalta eficienta in domeniul cogenerarii. Haideti si puneti la mine echipamentele. Pentru tine, din UE, este export, pentru mine, este valorificarea unei surse inca ieftina, dar eficienta, a gazelor naturale. Imi reduc dependenta de importul de gaze si ofer si eu romanului si apa calda si caldura si energie electrica la un pret mai mic. Adica, pentru vestul Europei este export, iar pentru Romania este eficienta energetica si reducerea consumului, ceea ce este o politica europeana”, a conchis Iulian Iancu.

De altfel, el a adaugat ca sunt necesare discutii cu Uniunea Europeana pentru a reanaliza calendarul de liberalizare, in conditiile esecului proiectului Nabucco.

Iulian Iancu a participat joi la seminarul ŤPiata de gaze din Romania – reforma gazuluiť. AGERPRES/(AS – autor: Oana Tilica, editor: Mariana Nica)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *