Pietele din Capitala fierb in suc propriu

In zilele fierbinti din timpul verii, mirosurile urate si grele din pietele agroalimentare ale Bucurestiului ii sufoca pe cumparatori. Bucurestenii se plang ca „fac piata” in conditii insuportabile, cauzate de nerespectarea normelor de salubritate.gunoaiele din piete

Dimineata pana in ora pranzului, mirosurile din timpul unei plimbari la cumparaturi prin piata pot trece neobservate. Dupa ora 12.00 insa, duhoarea de resturi de alimente aruncate aiurea si fermentate devine mult mai pregnanta.

Ea este cu atat mai puternic resimtita pe timp de canicula, cand temperaturile insuportabile, emisiile din trafic si praful de pe santiere nu mai sunt singurele surse care sufoca bucurestenii.

Cine este responsabil pentru piata Obor?

Dintre pietele mari ale Capitalei, cea de la Obor pare sa miroasa cel mai urat. Nu este greu sa-ti dai seama de ce, daca faci o tura prin incinta acestei zone: resturi de alimente ce n-au fost colectate de zile in sir, apa infecta din canalizari sparte, ce se combina cu zeama de muraturi sau legume putrezite depozitate langa tarabe si bucati de branza fermentata, aruncate in cutii de carton.

„Eu n-am nicio vina”, spune un comerciant din Piata Obor. „Daca pubelele sunt pline, unde vreti sa arunc marfa stricata?”, mai adauga el.

Reprezentantii Administratiei Pietelor din sectorul 2 au refuzat sa vorbeasca despre problema mirosurile urate din piata. Totusi, ne-au sfatuit sa mergem sa intrebam la Primaria Sectorului 2, in ciuda faptului ca cei de la Primaria Sectorului 2 ne-au indrumat catre directia speciala care se ocupa de salubrizarea pietelor, respectiv Administratia Pietelor Sectorului 2…

Potrivit legislatiei in vigoare, primariile de sector sunt responsabile pentru igiena si salubritatea localurilor publice si ale produselor alimentare puse in vanzare pentru populatie, cu sprijinul serviciilor de specialitate.

Administratorii pietelor nu recunosc nimic

In ceea ce priveste pietele agroalimentare situate in raza sectoarelor, primariile au desemnat cate o directie care se ocupa de administrarea acestor locuri. Reprezentantii directiilor sunt cei obligati de lege sa se asigure ca operatorul de salubritate colecteaza zilnic gunoaiele, ca exista suficiente pubele pentru colectare si ca aceste norme de salubritate sunt afisate in locuri vizibile, pentru informarea publica.

Administratorul pietelor din sectorul 3, Andrei Rona, sustine ca el a facut publice normele de curatenie. „Va facem cunoscut ca regulamentul de salubritate este afisat in cinci locuri vizibile in Piata Ramnicu Sarat 2”, spune Rona.

„Zici ca -fac piata- intr-un cotet”

Oamenii care-si fac cumparaturile in Piata Ramnicu Sarat sustin ca nu au vazut niciun regulament afisat. „Chiar daca ar exista pe nu-stiu-ce perete aceste norme, conteaza ca miroase infernal. Ce ma intereseaza pe mine afisele cand zici ca imi fac cumparaturile intr-un cotet, nu intr-o piata? De ce nu strang zilnic gunoiul?”, se plange unul dintre cumparatorii din Piata Ramnicu Sarat, Iulia Marian.

In ciuda acestor reclamatii, directorul Administratiei Pietelor din sectorul 3 neaga nerespectarea normelor de salubrizare in aceasta zona. Ce-i drept, in general, masinile operatorilor de salubritate trec zilnic pentru colectarea deseurilor din pubele. Problema principala o constituie resturile aruncate in toate cotloanele din jurul pietei, pe care administratorii par sa le treaca cu vederea.

Este si cazul Pietei Rahova, unde legumele, muraturile si fructele aruncate aiurea s-au stafidit de cate zile au stat la soare, fara a fi colectate. In alta piata mare, cea din Drumul Taberei, unii comercianti par ca-si asuma vina pentru mirosurile grele.

Altminteri nu este de inteles motivul pentru care vanzatorul de la standul „Muraturi Asortate”, in fata caruia se intindea o baltoaca de zeama, a negat ca este… vanzator. Intrebat de ce a aruncat zeama urat mirositoare in mijlocul pietei, acesta a zis ca nu stie nimic, ca el este un simplu cumparator, dupa care a plecat din preajma standului, in conditiile in care cu 15 minute inainte isi convingea clientii cat de gustoase sunt produsele lui.

In orice caz, cei care-si fac cumparaturile in aceasta piata sunt vadit afectati de mirosurile neplacute. „Pe la ora 17.00, cand mai merg eu la piata, nabuseala si mirosul urat ma dau pe spate!”, spune Sabrina Raileanu, un cumparator din Piata Drumul Taberei.

Reticenta

Comerciantii din piete par foarte reticenti in momentul in care li se pun intrebari despre modul in care gestioneaza deseurile provenite de la propria marfa. De cele mai multe ori, ei dau vina pe numarul mic al pubelelor de colectare a gunoiului.

„Pe la ora 17.00, cand mai merg eu la piata, nabuseala si mirosul urat ma dau gata!” Sabrina Raileanu cumparator din Piata Drumul Taberei.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *