Pietrosul Mare, cuprins intr-o brosura tiparita cu ajutorul fondurilor europene

Ariile protejate din Romania se vor regasi intr-o brosura ce va fi tiparita, in premiera, pe durata implementarii unui nou proiect in valoare de 4,54 milioane lei, lansat de Garda Nationala de Mediu (GNM) ce are in vedere metodologia de stabilire a coridoarelor ecologice si instruirea administratorilor de arii protejate pentru o mai buna gestionare. Proiectul intitulat „Dezvoltarea metodologiei de stabilire a coridoarelor ecologice si instruirea administratorilor de arii protejate pentru o mai buna gestionare a acestora” se va derula pe o perioada de 12 luni si va fi implementat de catre GNM si Computas AS Norvegia.

Bugetul total eligibil al proiectului este de 4.543.412,31 lei, iar grupul tinta al proiectului il reprezinta 630 de angajati ai Garzii de Mediu si 300 de custozi si administratori ai ariilor protejate. Potrivit initiatorilor, unul dintre punctele importante se refera la tiparirea brosurii „Arii protejate din Romania”, in 10.000 de exemplare, material ce va fi distribuit in toate ariile protejate pentru turistii care le viziteaza.

Brosura va fi editata bilingv (romana/engleza) si va cuprinde informatii si fotografii relevante despre cele mai importante arii protejate din Romania, precum: Delta Dunarii, Parcul National Retezat si Pietrosul Mare, incluse in patrimoniului mondial al UNESCO, Geo parcul Dinozaurilor, Tara Hategului etc. „Brosura este un element important de diseminare si promovare al proiectului si are ca scop promovarea turismului responsabil in ariile protejate si promovarea monumentelor naturale din Romania”, se mentioneaza in prezentarea proiectului.

Pe de alta parte, obiectivul general al proiectului il constituie dezvoltarea metodologiei de stabilire a coridoarelor ecologice si instruirea administratorilor de arii protejate pentru o mai buna gestionare a acestora. Lista de activitati cuprinde: dezvoltarea interactivitatii hartilor GIS ale ariilor protejate, dotarea a 300 de custozi ai ariilor protejate cu echipament mobil pentru asigurarea reprezentarii pe harta GIS a coridoarelor ecologice si transmiterea in timp real a informatiilor din teren si dezvoltarea platformei de gestionare si monitorizare a ariilor protejate si a coridoarelor ecologice, care se intind pe 9.615 km patrati.

Partea norvegiana, care se va ocupa de implementarea proiectului, Computas AS Norvegia, a fost fondata in 1985, la Oslo, si este detinuta integral de catre cei peste 300 de angajati in domeniul IT si consultanta. Cifra de afaceri pentru anul 2013 a depasit 40 de milioane de euro. Compania norvegiana a implementat sisteme IT complexe in mai multe institutii ale administratiei publice din Norvegia, precum: Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul de Politie Norvegian, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Autoritatea Norvegiana pentru Siguranta Alimentara, Ministerul Justitiei si Oficiul Norvegian pentru Imigratie.

Proiectul „Dezvoltarea metodologiei de stabilire a coridoarelor ecologice si instruirea administratorilor de arii protejate pentru o mai buna gestionare a acestora” este finantat in cadrul Programului RO02 – „Biodiversitate si servicii ale ecosistemelor”, prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE) 2009-2014.

Romania adaposteste cele mai valoroase ecosisteme din Europa pe nu mai putin de 1,6 milioane de hectare
 (rezervatii stiintifice, rezervatii naturale, parcuri nationale, parcuri naturale, monumente ale naturii), la care se adauga Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, cu cele 580.000 de hectare.

Ariile naturale protejate infiintate in tara noastra, inclusiv siturile Natura 2000 – arii naturale protejate de interes European – reprezinta 23% din suprafata tarii, iar din acest areal padurile reprezinta 45% din fondul forestier national. Parcurile nationale si naturale (fara Delta Dunarii) reprezinta doar 5% din suprafata Romaniei, potrivit datelor Romsilva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *