Pilula ecologica

Biosfera este macrosistemul mixt care integreaza intr-un tot functional cele trei geosfere anorganice ale planetei: litosfera, hidrosfera, troposfera si intreaga lume vie planetara.

De-a lungul evolutiei fara om biosfera s-a organizat si a functionat dupa legi precise si neiertatoare, astfel incit timpul a insemnat progres evolutiv pentru toate structurile sale vii sau inerte si o anume stabilitate a cadrului natural propice unei vieti bogate si diversificate, facind posibila aparitia speciei umane. Aceasta desi a descifrat legile ce guverneaza natura si-a permis sa nu le respecte. Aceste aspecte l-au facut pe J. W. Goethe sa declare: „Natura este singura adevarata, serioasa si severa. Ea nu greseste niciodata. Erorile si greselile sint doar ale omului.”

In fiecare zi aflam de la emisiunile de stiri de cataclisme, tornade, inundatii, seceta, incalzire globala, alunecari de teren cu tot cu case. Toate acestea, cumulate cu faptul ca aproape au disparut anotimpurile intermediare (primavara si toamna), sint o dovada clara a schimbarilor climei. Natura se apara in acest fel in fata agresivitatii umane. Iar una din aceste forme de agresivitate o reprezinta defrisarile padurilor.

Tinind cont ca arborii contribuie prin radacinile lor la dezagregarea rocilor si la aprofundarea solului, la intretinerea umiditatii, afinarii si bunei lui structurari, ca un hectar de padure poate inmagazina in sol in primii sai 50 de cm de la suprafata o cantitate de 1450 m3 de apa, este lesne de inteles ca zonele defrisate sau lipsite de paduri sint expuse inundatiilor sau alunecarilor de teren.

Pe linga poluarea generata de activitatile umane, defrisarile padurilor participa la generarea efectului de sera ce duce la fenomenul de incalzire globala prin perturbarea circuitului carbonului. In zonele defrisate, bioxidul de carbon din atmosfera nu va mai putea fi absorbit de arborii doboriti, ba mai mult se va imbogati prin eliminarea carbonului continut in acesti arbori doboriti.

Cifrele avansate de ONU arata ca taierea copacilor produce 25% din totalul gazelor cu efect de sera, in timp ce transporturile si industria sint responsabile pentru doar 14%. Masacrul padurilor de pe toate continentele este recunoscut ca fiind procesul ce contribuie cel mai mult la incalzirea globala.

Prezenta padurilor este benefica si pentru combaterea secetei si implicit a desertificarii, deorece zonele impadurite favorizeaza formarea curentilor de aer descendenti ceea ce determina aparitia precipitatiilor.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *