PE adopta o rezolutie care cere UE sa combata “pirateria biologica”

PE adopta o rezolutie care cere UE sa combata “pirateria biologica”

Uniunea Europeana trebuie sa combata “pirateria biologica” a multinationalelor care exploateaza plantele cu proprietati medicinale si remediile traditionale din tarile in curs de dezvoltare, dar nu impart profiturile cu populatiile indigene, se afirma intr-o rezolutie a Parlamentului European adoptata marti, la Strasbourg, prin ridicarea de miini.

Pirateria biologica – definita ca practica de a breveta si utiliza in scop comercial cunostintele si resurse genetice ale comunitatilor locale fara autorizatie din partea tarilor de provenienta – poate afecta progresele tarilor in curs de dezvoltare si este potrivnica obiectivelor politicii de dezvoltare a UE, mentioneaza rezolutia, care noteaza ca 70% dintre saracii lumii depind direct de biodiversitate pentru supravietuire.

“90% din mostenirea biologica a lumii se afla in tarile in tarile in curs de dezvoltare, totusi vasta majoritate a brevetelor este detinuta de statele dezvoltate. Reglementarile noastre privind utilizarea resurselor naturale si cunostintele traditionale sunt foarte slab definite si companiile exploateaza incertitudinea legala pentru a folosi remedii de acest tip. UE trebuie sa se asigure ca beneficiile sunt impartite echitabil, in conformitate cu angajamentul sau pentru combaterea saraciei”, subliniaza raportoarea Catherine Greze, din grupul Verzi/ALE.

Desi exista acorduri internationale pentru protejarea drepturilor populatiilor indigene la resursele lor genetice si la cunostintele traditionale, nu exista mecanisme pentru impunerea aplicarii lor. Legea existenta privind proprietatea intelectuala poate avea chiar efecte adverse, in contextul in care evalueaza remediile traditionale numai dintr-un punct de vedere mercantil, sustin deputatii europeni.

Pentru a preveni pirateria biologica, parlamentarii cer ca acordarea unui brevet sa fie conditionata de necesitatea de a dezvalui originea resurselor genetice si a cunostintelor traditionale folosite in inventii si sa produca dovada consimtamintului autoritatilor din tara de provenienta, precum si dovada impartirii echitabile a profitului.

De asemenea, considera ei, UE nu ar trebui sa incerce sa preseze tarile in curs de dezvoltare sa intre in acorduri comerciale care presupun standarde extinse privind proprietatea intelectuala, in contextul in care acestea nu satisfac nevoile detinatorilor de cunostinte traditionale. In schimb, blocul comunitar ar trebui sa ajute tarile in curs de dezvoltare sa construiasca mecanisme legale si institutionale si sa inteleaga sistemele de aplicare a brevetelor.

Nu in ultimul rind, eurodeputatii saluta o propunere recenta a Comisiei Europene de implementare a protocolului de la Nagoya, care are drept scop protejarea drepturilor tarilor si comunitatilor locale care permit ca resursele lor genetice si cunostintele traditionale asociate sa fie folosite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *