Pisica salbatica scotiana – o enigma

scotcat.jpgBine cunoscut este faptul ca pisicile domestice isi au stramosii in cele salbatice, iar diferentele dintre ele sunt relativ minore. Acest lucru ridica o serie de probleme, pentru ca pisica salbatica scotiana este considerata una dintre cele mai carismatice vietuitoare salbatice din Marea Britanie si de aceea se doreste pastrarea acestui lucru. Ce inseamna cu adevarat acest fapt?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, ar trebui sa privim in urma, la stravechile interactiuni dintre oameni si pisici. Inainte de domesticire, pisica salbatica era larg raspandita, din Scotia pana in Africa de Sud si din Portugalia pana in Caucaz. Daunele provocate de sobolani si soareci in depozitele de cereale, au atras numeroase pisici spre asezarile omenesti din Egipt, cu 4000-5000 de ani in urma. Este posibil ca din punct de vedere genetic, pisicile sa fi fost predispuse la domesticire. Cu alte cuvinte, se poate admite faptul ca pisicile s-au domesticit, mai degraba, singure decat cu un ajutor exterior. Cu toate acestea, modul in care animalele in discutie s-au adaptat omului si mediului acestuia, ramane o enigma.

Inca de pe vremea romanilor, pisica domestica si-a castigat eticheta – animal de companie. S-a intamplat in numeroase randuri, ca pisicile domestice sa evadeze din stransoarea oamenilor si sa se aventureze pe teritoriul pisicilor salbatice. In Scotia, pisicile salbatice sunt protejate de lege, in vreme ce pisicile domestice, care si-au parasit stapanii pentru salbaticie, sunt considerate daunatoare si pot fi impuscate, conform legii.

Pisicile salbatice au o blana cu un model distinct, ating o anumita marime, au dimensiuni reduse ale intestinului, detin o morfologie diferita a craniului, sunt mai putin fertile sau au o fertilitate sezoniera si dau dovada de mult mai putina sociabilitate.

Pentru a le asigura integritatea acestor pisici salbatice, este necesara protejarea zonelor in care traiesc de factori daunatori precum distrugerea habitatului, prezenta pisicilor domestice.

Sursa: David Macdonald – The New Encyclopedia of Mammals, Oxford University Press, 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *