Piure instant cu cinci aditivi

CE BEM, CE MANCAM
Noua reteta de piure: se iau cativa cartofi si se fac fulgi. Apoi se adauga un strop de E 471. Se amesteca bine, se pun niste fosfor, un praf de metabisulfit de sodiu, o lingurita de palmitate de ascorbil si curcumina, dupa gust. Se serveste cu grija.

Pentru cei pentru care cu-ra-tatul cartofilor necesari piu-reu-lui este o corvoada, fulgii de cartofi par o solutie rapi-da si la indemana. Inainte de a cum-para un astfel de produs este bine sa cititi eticheta. Fulgi pentru piure de cartofi Romfood VerDis Romania au urmatoarele ingrediente: „fulgi de cartofi, emulsificator E 471 – mono si digliceride ale acizilor grasi, stabilizator E 450 – fosfati (nu se precizeaza care dintre cei sapte E450), conservanti E 223 – metabisulfit de sodiu, antioxidant E 304 – palmitate de ascorbil, colorant curcumina – E 100”. 100 de grame din acest produs vor aduce o valoare energetica de 1180kj/ 295kcal.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, analizeaza ingredientele inscrise pe eticheta acestui produs. Specia-listul face urmatoarea descriere: „cartofi procesati sub forma de fulgi in care s-a modificat termic structura amidonului si s-au inactivat vitaminele, dar si biodisponibilitatea mineralelor”. Indexul glicemic si incarcatura glicemica a produsului sunt ridicate, fortand pancreasul endocrin sa secrete o cantitate mare de insulina intr-un timp scurt. De asemenea, si densitatea energetica este ridicata: 295 kcal/100g.

Fulgii de cartofi contin un conservant periculos pentru sanatate: E 223, metabisulfit de sodiu. Acesta incetineste asimilarea vitaminei B1, absolut necesara metabolizarii glucidelor din fulgii de cartofi, produce dureri de cap, ameteli, afectiuni intestinale, astm de sulfit la persoanele sensibile. Conservantul utilizat trebuie evitat de persoanele care sufera de bronsita, conjuncti-vita, emfizem, afectiuni cardiovasculare si renale. De asemenea, produsul este o sursa bogata de fosfor, iar daca pe parcursul unei zile el este luat din mai multe alimente se pot depasi 70 mg/kg corp.

CONCLUZII.
Produsul nu este recomandat supraponderalilor, obezilor, persoanelor care sufera de osteoporoza si celor sensibili la aditivii alimentari folositi: E 471, E 450 (nu se precizeaza care din cei sapte E 450), E 223, E 304, E 100, ne atentioneaza specialistul.

Precizari

Rubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si ce efecte au ele asupra sanatatii noastre. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon: 021.318.20.37 sau 021.318.20.43. sau pe e-mailul [email protected]. Daca sunteti interesat de ca-racteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi „analizata” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi foloseste doar informatiile care sunt precizate pe eticheta, fara a sti despre ce produs alimentar este vorba.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *