Placile de azbociment sunt cancerigene

Placile de azbociment sunt cancerigene

Denumirea de azbest se atribuie fibrelor minerale care se extrag din zacaminte si care sunt grupate in doua categorii: serpentine si amfiboli. In natura, azbestul este larg raspandit, provenind din litosfera si din diferite produse industriale.

Activitatile care au ca rezultat potentiala expunere a omului la azbest, pe langa minerit, sunt reprezentate de producerea si utilizarea placilor si conductelor de azbociment, placutelor de frana, ambreiajelor, izolatiilor termice (panza, snur, fulgi de azbest), activitatile de constructie, demolari, transport etc.

Azbestul ajunge si in apa, provenind mai ales din conductele de azbociment, dar si din aerul poluat. Fibrele de azbest inhalate si retinute in plamani se pot acoperi cu o proteina continand fier, formandu-se astfel corpi azbestoici, care determina pleurita, fibroza pulmonara (azbestoza) si evolueaza in timp (10-15 ani) spre cancer, cu diferite localizari (pulmonara, pleurala sau peritoneala).

Asocierea fumatului creste riscul de azbestoza clinica si de cancer pulmonar la cei expusi la azbest. Chiar daca expunerea la azbest nu duce totdeauna la cancer, relativ frecvent se produce scaderea rezistentei generale si favorizarea altor boli.

Din aceste motive, in toate tarile civilizate exista restrictii legale cu privire la producerea, comercializarea si utilizarea produselor care contin azbest, prin aceasta contribuindu-se la reducerea poluarii mediului si la diminuarea riscului asupra sanatatii publice.

In tara noastra, Hotararea de Guvern nr. 124/2003 transpune Directiva 87/217/EEC privind controlul poluarii mediului cu azbest, impunand restrictii la comercializarea si utilizarea azbestului si a produselor care contin azbest.

Conform articolului 4 din Hotararea de Guvern, utilizarea azbestului se face in conditiile aplicarii unor masuri si proceduri, care sa asigure atat reducerea la sursa, cat mai mult posibil, a emisiilor de azbest in aer sau in mediul acvatic si a cantitatilor de deseuri solide care contin azbest, cat si prevenirea aparitiei unor astfel de emisii.

In conformitate cu articolul 12, in scopul protejarii sanatatii populatiei si a mediului, de la 1 ianuarie 2007 se interzic toate activitatile de comercializare si utilizare a azbestului si a produselor care contin azbest. Este timpul ca si in fermele din tara noastra sa fie limitata si chiar eliminata utilizarea placilor de azbociment, din care se desprind fibre de azbest care polueaza aerul si ajung mai repede sau mai tarziu in plamanul oamenilor.

In Marea Britanie, aproximativ 3.000 de persoane mor in fiecare an din cauza bolilor produse de expunerea la azbest din trecut, prevazandu-se o crestere a acestei cifre la aproape 10.000, pana in anul 2011. Din aceste 3.000 de persoane, circa 25% au lucrat, la un moment dat, in activitati de constructii sau de intretinere. In Suedia, numarul deceselor cauzate de efectele intarziate ale expunerii la azbest (cazuri de mezoteliom pleural) este mai ridicat decat numarul total de accidente de munca mortale. Faptul ca fumatul poate provoca cancer pulmonar este binecunoscut, dar trebuie precizat ca riscul aparitiei cancerului pulmonar creste mult in cazul fumatorilor care sunt expusi si la azbest. Pe de alta parte, probabilitatea ca un fumator care inhaleaza azbest sa contracteze un cancer pulmonar este de 50 de ori mai ridicata, comparativ cu un nefumator care nu a fost expus la azbest

Romania e plina de acoperisuri cu placi de azbociment

Printr-o hotarare de Guvern din 2003 se stabilea inlocuirea si interzicerea productiei acestui tip de material, cu termen de aplicabilitate 1 ianuarie 2004. Termenul final, conditionat de Uniunea Europeana, era 31 decembrie 2006. Anii au trecut, iar, in Romania, nimeni nu s-a sinchisit de lege sau de aplicarea ei. Cele mai multe acoperisuri de la blocuri au fost facute cu placi de azbociment. Materialul este folosit datorita faptului ca aceste placi sunt usor de montat si sunt mult mai ieftine decat alte materiale din comert. Cu toate acestea, urmarile pe termen lung sunt grave. Faptul ca sunt extrem de daunatoare nu i-a impiedicat pe oameni sa apeleze la acestea.

Peste tot intalnim acoperisuri facute cu astfel de placi. Faptul ca nu a fost mediatizat efectul nociv al acestora si nepasarea autoritatilor sunt cauzele pentru care s-a ajuns aici. Efectele nu se vad imediat, dar, pe termen lung, imbolnavirile de cancer pulmonar datorat prafului rezultat din materialul acestora sunt o certitudine. Uniunea Europeana nu mai da voie sa se construiasca cu aceste materiale de constructii din anul 2006. Cum au luat acesti oameni aprobare de la Primarie sa construiasca cu placi de azbociment daca sunt interzise?! Aceasta este, pana la urma, o intrebare retorica, raspunsul nemaivenind niciodata. Astfel, dupa ce ca aerul este deja poluat din cauza prafului, suntem condamnati sa respiram si aerul contaminat de aceste placi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *