Plajele oceanelor, pline de deseuri

Pe tarmurile marilor sunt 20 de kilograme de deseuri la fiecare kilometru de coasta.

Voluntarii mobilizati de organizatia americana „Ocean Conservancy” au strans, intr-o singura zi, trei tone de deseuri de pe plajele din 80 de tari, situate pe cinci continente. In aceeasi zi, au fost gasite peste doua sute de animale a caror viata era pusa in pericol, fie pentru ca aveau agatate de ele deseurile de pe plaje, fie pentru ca inghitisera obiectele aruncate.

Organizatia „Ocean Conservancy” a dat publicitatii un raport detaliat al deseurilor stranse de cei aproximativ 378.000 de voluntari care au participat, pentru o zi, la o ampla campanie de strangere a deseurilor de pe plajele din aproximativ 80 de tari.

Fumatorii lasa pachete si mucuri de tigari

Cifrele oferite sunt ins-paimantatoare si ilus-treaza cat de mult sufera planeta din cauza indiferentei oamenilor. Conform datelor organi-zatiei, 57% din deseuri au fost lasate in urma de cei care au venit in scopuri recreative pe plaja, alte 33% provin de la fumatori, in timp ce 6,3 procente provin de la pescari. Raportul arata ca voluntarii au colectat peste 7,2 milioane de obiecte, dintre care 2,3 milioane au fost resturi de tigari, 1,7 milioane – ambalaje de produse alimentare, 1,2 milioane – sticle si aproape 600.000 de sacose sau pungi din plastic.

De asemenea, voluntarii au gasit si obiecte folosite pentru pescuit si abandonate ulterior, care pun in pericol viata animalelor. „Imaginea unei singure zile este suficienta pentru noi spre a ne da seama cat de bolnav este oceanul. Si trebuie sa intelegem ca, daca nu il pastram curat, il imbolnavim si mai tare, iar un ecosistem bolnav nu ne poate proteja”, a spus unul dintre reprezentantii organizatiei, citat de publi-catia „ScienceDaily”.

Deseurile ucid anual peste un milion de pasari

Potrivit „Ocean Conservancy”, din cauza deseurilor lasate la intamplare pe plaje, in fiecare an mor mai bine de un milion de pasari de mare si peste 100.000 de mamifere. Moartea acestora apare fie in urma inghitirii pungilor aruncate, fie din cauza ca raman imobilizate de acestea si apoi se ineaca.

Specialistii sustin ca aceste gunoaie sunt cu atat mai periculoase pentru ecosistemul oceanelor, cu cat perioada lor de degradare este mai lunga. De pilda, o conserva ajunsa in ocean in 1986 nu se descompune inainte de anul 2036, un ambalaj de plastic va rezista pana in anul 2436, iar o sticla – pana in anul 1.001.986!

„ScienceDaily” lanseaza, cu prilejul publicarii raportului oferit de „Ocean Conservancy”, un apel catre Natiunile Unite, solicitand o interventie rapida a organismelor internationale si legi care sa protejeze curatenia Oceanului Planetar.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *