Plajele virgine ale Deltei, gata de amenajare

Ministrul Turismului, Elena Udrea, si guvernatorul democrat-liberal al Deltei Dunarii, Grigore Baboianu, au anuntat recent planurile pe care le au cu plajele virgine din Rezervatia Biosferei.
plajele deltei dunarii
Respectiv, sa le treaca in administrarea localitatilor aflate in apropierea acestor plaje, la-sand astfel unor primari pedelisti libe-rtatea de a administra teritorii aparti-nand patrimoniului universal UNESCO. Ofertele de a transforma plajele in sta-tiuni turistice nu au intarziat sa apara.

Ministrul Turismului a anuntat in mai multe randuri ca are planuri serioase pentru dezvoltarea turismului in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Elena Udrea a afirmat ca turismul poate fi o solutie foarte buna pentru locuitorii Deltei, care ar putea astfel renunta, fie si partial, la indeletnicirea traditionala a pescuitului, care a secatuit in ultimii patru ani resursa piscicola din Rezervatie.

Una dintre ideile ministrului a fost aceea de a valorifica plajele virgine din Rezervatie, atat pe cele din judetul Tulcea (Sulina si Sfantu Gheorghe), cat si pe cele din partea de sud, in judetul Constanta, aflate in apropierea localitatilor Corbu, Vadu si Sacele.

Saptamana trecuta, in „ajutorul” Elenei Udrea a sarit si cole-gul ei de partid Grigore Baboianu, fostul etern „numar 2” de la Administratia Re-zervatiei Biosferei Delta Dunarii, numit in sfarsit guvernator la inceputul acestui an in locul jurnalistului Liviu Mihaiu.

Baboianu a afirmat ca exista posibilitatea si chiar intentia ca aceste plaje sa fie trecute din administrarea ARBDD in cea a consiliilor locale. Baboianu a afirmat ca se asteapta ca primariile sa depuna proiectele de amenajare a plajelor, dupa care sa semneze niste protocoale cu administratiile locale, pentru predarea/preluarea plajelor. Fapt ce contravine flagrant Legii Rezervatiei Biosfe-rei Delta Dunarii si recomandarilor forurilor internationale, intre care programul Man and the Biosphere (Omul si biosfera) al UNESCO.

Singurul care s-a opus pana acum acestei idei este minis-trul Mediului, Nicolae Nemirschi. Acesta a declarat in repetate randuri ca amenajarea plajelor virgine si administrarea lor de autoritatile locale sunt proiecte inacceptabile. Udrea si Baboianu ii arata insa pisica ministrului, invocand situatia plajelor din sudul litoralului, mai ales a celei de la Mamaia. Cei doi pedelisti considera ca trebuie urmat si in Delta exemplul lui Radu Mazare, cu care Nemirschi a lucrat timp de opt ani si jumatate la Primaria Constanta.

PROIECTE PESTE PROIECTE
Planurile de amenajare a plajelor sus-mentionate exista de zece ani in Delta Du-narii. S-a vorbit rand pe rand despre amenajarea unei statiuni turistice la Sulina, care sa inghita cateva milioane de tone de balast, de deschiderea unor ho-te-luri pe plaja de la Sfantu Gheorghe sau despre inaugurarea unei megastatiuni in zona Vadu-Corbu, proiect imobiliar care sa rivalizeze cu Mamaia si sa atraga tu-ris-tii cu bani. Nu in ultimul rand, un car-tier exclusivist de vile a fost proiectat pentru zona din apropiere de Vadu-Cor-bu. De ase-menea, primarul de la Sulina, pedelistul Aurel Dimitriu, a anuntat ca in imediata vecinatate a plajei orasului va demara un proiect de amenajare de ba-zine, cam-pin-guri, minivile si alte atractii turistice, in incercarea de a dezvolta zona. Chiar si proiectele eoliene si-au facut loc in zona Sulina, mai multe companii anuntandu-si intentia de a construi turbine pe plaja celui mai estic oras al Roma-niei.

SCANDALUL INTABULARILOR
Situatia juridica a plajelor din Rezer-vatie este in continuare incerta. Din lipsa banilor, in ultimii 20 de ani nu s-a reusit cadastrarea si intabularea terenurilor din Delta. Asa se face ca, incepand din 2005, diversi primari ai localitatilor din Rezervatie au incercat sa manareasca tere-nu-rile. Astfel, primarul Dimitriu de la Sulina a „modificat” de mai multe ori tere-nurile dimprejurul orasului, trecandu-le pe hartie din administrarea ARBDD in cea a Consiliului Local.

Un alt exemplu: primarii localitatilor din sud au cadastrat si intabulat ilegal terenurile de acolo. Nu in ultimul rand, anul trecut, cand in sfarsit s-au gasit bani de la buget pentru cadastrarea Deltei, licitatia organizata a fost anulata de instanta, judecatorii descoperind greseli grosolane in organizarea procedurii. Astfel, comisia de licitatie condusa de Grigore Baboianu a desemnat drept castigatoare o firma din Miercurea Ciuc (orasului ministrului de atunci al Mediului, Attila Korodi), fir-ma care ar fi trebuit eliminata din competi-tie, pentru ca nu indeplinea conditii elementare din caietul de sarcini. Cu toate acestea, a fost desemnata castiga-toare, incredintandu-i-se un contract de 3 mi-lioane de euro.

O alta cadastrare, cea a imprejurimilor Sulinei, a fost blocata la sfarsitul anului trecut de Liviu Mihaiu, in scurtul sau mandat de guvernator al Deltei. Mihaiu a descoperit ca predecesorul sau la sefia Deltei, Paul Cononov, a incre-dintat fara licitatie lucrarea catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunarii” din Tulcea. Ca atare, Mihaiu a refuzat sa plateasca 350.000 de lei INCDDD-ului pentru lucrare, cadastrarea si intabularea fiind blocate.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *