Planctonul, un blestem pentru viata marina?

Din cauza continutului mare de compusi de carbon, microorganismele care absorb CO2 otravesc animalele marine.

Se stie de multa vreme ca planctonul oceanelor contribuie la reducerea incalzirii globale, prin absorbtia unei cantitati impresionante de dioxid de carbon. Acum insa cercetatorii germani si norvegieni sustin ca organismele unicelulare pline de carbon dauneaza lantului trofic al oceanelor. Un studiu citat de Reuters, realizat recent intr-un golf norvegian, a scos la iveala dezastrul produs de dioxidul de carbon in ecosistemul marin.

„Se observa o schimbare majora si, in acelasi timp, surprinzatoare in continutului de carbon al organismelor vegetale si animale care traiesc in apa pana la o adancime de 200 de metri si care constituie hrana pestilor si a altor animale acvatice”, a confirmat Ulf Reibesell, biolog marin la Institutul de Stiinte Marine Leibnitz din Kiel, Germania.

S-au mai facut si alte experimente care au scos in evidenta faptul ca oceanele au absorbit aproape jumatate din emisiile de dioxid de carbon ce provin din arderea combustibililor fosili, incepand de la Revolutia industriala, dar putine dintre ele au analizat modul in care este influentata viata marina de gazele cu efect de sera.

Blestem pentru ocean

„Ce pare a fi o binecuvantare pentru atmosfera e un blestem pentru ecosistemele din ocean”, au spus reprezentantii institutului care a initiat cercetarile.

Cand planctonul moare si se scufunda, descompunerea microorganismelor care il formeaza consuma foarte mult din oxigenul vital pentru vietuitoarele care traiesc in adancuri.
„Acest lucru va conduce, treptat, la extinderea zonelor fara oxigen de pe fundul oceanelor”, sustine Reibesell, seful echipei de cercetatori. Dioxidul de carbon dizolvat se transforma intr-un acid slab, astfel ca un transport rapid catre fundul marii poate sa accelereze fenomenul de acidificare care impiedica molustele sau crustaceele sa-si formeze cochilii.

Planctonul otravitor, hrana pentru pesti

Planctonul reprezinta, in primul rand, hrana de baza pentru celelalte animale marine, mai ales pentru pesti. Or, avand un continut ridicat de carbon, acum planctonul nu mai este nutritiv, ci, dimpotriva, este ucigator pentru multe specii marine. S-a observat ca, de pilda, atunci cand crustaceele se hranesc cu un plancton bogat in carbon, rata lor de crestere si de reproducere scade.

Studiul s-a bazat pe cercetari efectuate pe un ecosistem aflat la zece metri adancime in fiordul norvegian. Ingrijorati de aceste rezultate, oamenii de stiinta vor sa-si extinda acum experimentele si in Oceanul Arctic, cat si in Marile Lacuri din America de Nord.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *