Planeta se va incalzi cu trei grade, potrivit angajamentelor actuale de la Copenhaga, peste obiectivul vizat de doua grade, conform unei note confidentiale a ONU, care cuprinde promisiunile diferitelor tari.summit Copenhaga

Potrivit notei, care citeaza experti independenti, chiar si cele mai bune oferte de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, avansate in cadrul negocierilor la summitul asupra incalzirii globale, vor antrena o incalzire medie de trei grade, in raport cu perioada preindustriala.

Pentru limitarea impactului incalzirii, majoritatea tarilor militeaza pentru o crestere a temperaturii la nivel mondial limitata la 2 grade Celsius, in raport cu nivelurile preindustriale.

Nota ONU, marcata ca „foarte confidentiala”, subliniaza diferentele intre promisiunile de reducere a emisiilor, atat ale tarilor bogate, cat si ale tarilor in curs de dezvoltare, si „ceea ce ar fi necesar pentru a permite o stabilizare a concentratiei de emisii de dioxid de carbon in atmosfera, compatibila cu obiectivul care vizeaza doua grade”.

Daca aceste diferente nu vor fi reduse, „emisiile mondiale vor ramane la un ritm insustenabil care va produce un nivel al concentratiilor egal sau superior valorii de 550 de particule pe milion (ppm), dar si o crestere a temperaturii de aproximativ trei grade”, se arata in document.

Peste 100 de tari deosebit de expuse si vulnerabile in fata modificarilor climatice doresc o incalzire limitata la 1,5 grade, care corespunde unei concentartii de 350 ppm.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here