Plante care ucid. Fereste-te de ele!

Plante care ucid. Fereste-te de ele!
Plante care ucid. Fereste-te de ele!

Natura ne ofera o larga paleta de produse vegetale, cu care sa ne hranim sanatos, ba chiar mai mult decat atat, sa ne tratam cu ele naturist, intrucat nu au efecte secundare.

Dar tot natura ne strecoara din cand in cand – as zice in mod perfid – plante cu efecte toxice sau chiar mortale, desi aspectul lor este atragator. Portalul Radioc, citat de ziare.com, ofera cateve exemple, unele poate cunoscute altele nu.

Matraguna

Banala matraguna romaneasca suna parca mai frumos in franceza sau italiana: belladonna. Dar efectele sunt aceleasi: inrosirea fetei si a mucoaselor, gura uscata, sete, slabiciune musculara, tahicardie, delir, agitatie. Paralizia tractului respirator produce in cele din urma moartea.

Totusi, belladonna luata in cantitati mici, chiar infinitezimale, poate avea efecte curative, fapt pentru care este folosita de homeopati, dar si in medicina clasica. Folosirea ei fara supraveghere medicala ramane insa periculoasa.

Curara

Curara este o puternica otrava, continuta in coaja unor plante sudamericane. Bastinasii din valea fluviului Amazon extrageau otrava din coaja respectivelor vegetale, pentru a-si incarca varful sagetilor otravitoare.

O doza de cateva miligrame aplicata pe o rana deschisa la om este suficienta pentru a produce paralizia muschilor, urmata de grave deficiente respiratorii si cardiace. Moartea intervine destul de rapid.

Cu toate acestea, carnea animalelor otravite cu curara nu este toxica pentru om si poate fi consumata in liniste.

Astazi, curara se foloseste in medicina bine dozata, indeosebi pentru obtinerea relaxarii musculare, necesara inaintea unor operatii.

Ciupercile

Pana acum cateva decenii, intoxicatiile cu ciuperci erau evenimente frecvente in paginile ziarelor, datorita faptului ca acestea erau culese din mediul lor natural de catre „cunoscatori”, care n-aveau alt criteriu de selectie decat aspectul plantei.

Toxinele din ciuperca actioneaza, in functie de natura lor, rapid sau lent. In mod paradoxal, cele care actioneaza rapid (cu efect in 1/2 – 6 ore) permit un tratament, in timp ce cele cu actiune lenta (peste 6 ore) duc de cele mai multe ori la un deznodamant fatal.

Explicatia consta in faptul ca, actionand rapid, otrava nu apuca sa se introduca in intregul organism cand apar primele simptome. Actionand lent, la primele simptome e deja prea tarziu.

Intervin: hipotensiunea, diareea, transpiratia abundenta, hipersalivatia, lacrimatia, greturile, varsaturile, halucinatiile, decesul.

In ultimele decenii, ciupercile se cultiva in spatii amenajate, sub control strict si nu se mai comercializeaza cele culese din mediul salbatic. Daca cineva incearca sa cumpere ciuperci de la marginea drumului, este cel putin inconstient.

In anul 1534, papa Clement al VII-lea a murit in urma consumului de ciuperci.

Ricina

Ricina se gaseste in samburii de ricin si este una din cele mai toxice substante de origina vegetala din cate se cunosc. Doza toxica letala la om este de 0,25 mg ricina si corespunde cu 2 – 4 samburi de ricin.

Faptul ca ricina este insolubila in lipide explica de ce uleiul de ricin nu actioneaza toxic. Intoxicatiile se datoreaza in cele mai multe cazuri inghitirii unor samburi de ricin din greseala sau in necunostinta de cauza.

Toxina actioneaza indeosebi asupra sistemului digestiv, iar simptomele intoxicarii incep cu o stare de voma, apoi diaree, slabiciune, tahicardie, colici, deshidratare, dilatarea pupilei oculare, blocaj renal, paralizii medulare si moarte prin paralizia centrului respirator. Pana acum, nu s-a gasit un antidot impotriva acestei toxine.

Crinul

In a doua jumatate a secolului al XIX-lea, cand „bovarismul” inflama imaginatia domnisoarelor si a doamnelor dezamagite in dragoste, se instalase o moda, aceea a sinuciderii cu parfum de crin.

Intr-adevar, parfumul unui buchet inflorit, intr-o incapere neaerisita, risca sa provoace moartea. Deci, atentie.

Tremetol

Tremetolul este o otrava continuta intr-o specie de stevie, care consumata de rumegatoare nu otraveste, dar se transmite in lapte, iar acesta devine toxic. In trecut, mii de victime au cazut secerate prin consumarea toxinei din lapte.

Istoria consemneaza un caz notoriu: Nancy Hanks Lincoln, mama fostului presedinte al SUA, Abraham Lincoln, a murit dupa ce consumase lapte provenit de la o vaca hranita cu stevie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *