Plante medicinale, recunoscute de stiinta (I)

Multe plante sunt folosite de mii de ani pentru tratarea problemelor de sanatate, insa doar putine dintre ele au facut obiectul unor cercetari stiintifice.
plante medicinale
Usturoiul

Folosirea regulata a usturoiului este asociata cu prevenirea bolilor cardiovasculare. Oamenii de stiinta au demonstrat ca usturoiul favorizeaza cresterea nivelului de HDL-Colesterol (colesterolul bun) si scaderea celui de LDL-Colesterol (colesterol rau) si al trigliceridelor. Usturoiul ajuta la scaderea presiunii sanguine, fiind recomandat persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala. Are un rol important in prevenirea cancerului prin cresterea nivelului de glutation transferaza – o enzima hepatica avand rol de detoxifiere a celulelor hepatice. Cercetatorii chinezi au demonstrat recent ca rata cancerului gastric este mai ridicata la persoanele care nu mananca usturoi. S-a demonstrat ca acesta are efecte antifungice si antivirale si actioneaza asupra unor bacterii rezistente la antibiotice.

Paducelul

Fructele paducelului sunt benefice pentru inima. Substantele chimice din compozitia acestora actioneaza asupra muschiului cardiac regland bataile inimii si asupra vaselor de sange relaxand arterele coronariene. De asemenea, scade presiunea arteriala la nivelul vaselor de sange de la suprafata pielii. Primele rezultate se vad dupa o perioada indelungata, de cel putin sase luni, de la inceperea tratamentului cu paducel. Alt beneficiu este scaderea nivelului colesterolului. Paducelul mai este folosit si pentru tratarea anxietatii si insomniei, insa acest lucru nu a fost demonstrat stiintific.

Ginkgo biloba

Extractul de ginkgo biloba imbunatateste vederea, actionand asupra microcirculatiei de la nivelul ochilor. Aceste beneficii au fost demonstrate stiintific la pacienti cu degenerescenta maculara, o degradare a vederii cauzata de imbatranirea vaselor de sange care asigura functionarea ochilor.
Peste 280 de studii au aratat rolul extractului de ginkgo biloba in prevenirea unor afectiuni cum ar fi vertigo, anxietate, tulburari ale urechii interne, tulburari de memorie sau de concentrare, tulburari neurologice, depresie, tulburari ale circulatiei periferice. Extractul imbunatateste fluxul de sange la nivelul inimii, creierului, in tesuturi si organe.

Ephedra

Ephedra este o planta folosita de medicina chineza ca decongestionant in raceala si gripa. Oamenii de stiinta au aratat ca dilata bronhiile, ajutand in tratamentul astmului, stimuleaza circulatia sanguina. Compusul activ din aceasta planta este efedrina, o substanta care stimuleaza secretia de adrenalina. Pe termen lung, poate induce stres si boli degenerative, sustin cercetatorii. Avertismenul este adresat in special persoanelor care folosesc aceasta planta in curele de slabit. Ephedra nu se foloseste in combinatie cu medicamente pentru inima sau cu antidepresive.

Lemnul dulce

Studii recente au aratat ca lemnul dulce are efect antiviral si antiinflamator, stimuleaza secretia biliara si ajuta la relaxarea musculaturii netede in afectiuni gastrointestinale cum ar fi ulcerul. Cercetatorii japonezi au demonstrat la randul lor ca lemnul dulce creste fertilitatea la femei. Chinezii folosesc lemnul dulce pentru a ameliora gustul unor combinatii de plante folosite in tratament. Pe termen lung, lemnul dulce creste tensiunea arteriala la unele persoane.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *