Plantele ca alternative la medicamentele clasice

Plantele ca alternative la medicamentele clasice
Plantele ca alternative la medicamentele clasice

Cand cumparam remedii naturale, trebuie sa intrebam farmacistul despre reactiile secundare ale acestora si despre interactiunea cu medicamentele

Cel mai adesea, plantele sunt promovate ca fiind alternative la medicamentele clasice, fara efectele secundare ale acestora. Intr-adevar, majoritatea remediilor naturale sunt mai bine tolerate si metabolizate de organism decat pastilele. Dar aceasta nu inseamna ca preparatele din plante sunt total lipsite de reactii adverse.

Chiar daca sunt suta la suta naturale si sunt mai ieftine decat pastilele fabricate de oamenii de stiinta in laboratoare, si plantele sunt tot un fel de medicamente. Ele trateaza anumite boli cu conditia sa fie administrate in concentratia corecta si pe o anumita perioada de timp.

La fel ca tratamentele clasice, si cele din plante pot prezenta efecte adverse in cazul in care nu sunt luate corect. Categoriile de persoane cu cele mai mari riscuri in cazul plantelor folosite la intamplare sunt cele cu mai multe afectiuni asociate, copiii si femeile insarcinate.

„Daca nu se respecta dozele si modul de administrare, pot aparea efecte neplacute si in cazul tratamentelor naturale, nu doar in cazul administrarii de medicamente clasice. Aceste efecte neplacute tin de administrarea plantelor in cantitati necorespunzatoare (mai mari decat cantitatile prescrise), de modificarea frecventei de administrare (prea des) sau de prepararea incorecta a tincturilor sau a uleiurilor volatile“, explica medicul primar anatomie patologica Constantin Sararu, cu competenta in homeopatie, presedintele Ligii de Homeopatie Clasica.

Sunatoarea sensibilieaza ochii

Unele plante de leac cum este, de exemplu, sunatoarea, au mai mult succes chiar decat medicamentele prescrise de medici. Mai ales in ultimii ani, dupa cercetari care i-au confirmat beneficiile, sunatoarea a fost recomandata in foarte multe cazuri persoanelor care sufera de depresie.

Mai mult, tratamentele cu aceasta planta au depasit in vanzari medicamentele recunoscute pentru efectul antidepresiv precum prozacul, in special in Germania si in Statele Unite. Insa putini sunt cei care stiu ca sunatoarea nu se foloseste in combinatie cu tratamentul medicamentos in cazul depresiilor sau al bolilor cardiovasculare, deoarece poate duce la agravarea acestor afectiuni. In plus, femeile care iau anticonceptionale orale trebuie sa stie ca sunatoarea scade efectul acestora.

Principalul efect secundar al ceaiului de sunatoare este sensibilitatea la lumina solara pe toata durata tratamentului. Insa mai pot aparea, de asemenea, tulburari gastrointestinale, reactii alergice, oboseala, stare de ameteala si confuzie, senzatia de gura uscata.

Sulfina si levantica, anticoagulante

Recomandate mai ales pentru efectele de combatere a stresului, de ameliorare a calitatii somnului si de tratare a tulburarilor de circulatie sanguina, sulfina si levantica se situeaza si ele printre plantele cu efecte adverse demne de luat in seama.

Aceste plante trebuie evitate de persoanele cu probleme de coagulare sau de cele care iau medicamente anticoagulante, deoarece printre proprietatile sulfinei si ale levanticii este si aceea de fluidizare a sangelui.

Paducelul da palpitatii

Este o planta cu utilizari multiple, dar e benefica mai ales pentru tratarea tahicardiei, a palpitatiilor sau a tulburarilor de ritm cardiac si pentru reducerea nivelului colesterolului „rau” din sange.

Atat timp cat este utilizat conform recomandarilor specialistilor, paducelul nu are niciun efect secundar. Insa atunci cand ceaiul este prea concentrat (mai mult de doua lingurite la o cana cu apa) sau daca bei mai mult de trei cani pe zi, mai ales la inceputul tratamentului, pot aparea palpitatii, deoarece paducelul actioneaza prin dilatarea arterelor coronare, care asigura vascularizarea inimii.

 

Cretusca scade tensiunea

Infuziile de cretusca au indicatii pentru tratarea durerilor intense de cap, a racelilor si a durerilor cauzate de reumatism. Cretusca are, de asemenea, un puternic efect diuretic si antiinflamator. Printre efectele adverse ale acestei plante se numara scaderea brusca a tensiunii arteriale, de aceea nu se recomanda administrarea ei pe perioade lungi de timp. Ar trebui sa o evite persoanele care sufera de ulcer sau de arsuri la stomac.

Plante care se iau cu precautie

  • Limba mielului – in cantitati mari, este periculoasa. Poate afecta ficatul si poate duce la instalarea cancerului.
  • Podbalul – poate duce la formarea tumorilor canceroase.
  • Tataneasa – daca este utilizata pe cale interna, poate fi toxica pentru ficat, dar nu si in utilizarea externa.
  • Busuiocul cerbilor – in cantitati mari, poate provoca aparitia convulsiilor si trebuie evitat cu strictete de femeile insarcinate, deoarece poate duce la nasterea prematura.
  • Ienuparul – de evitat folosirea de catre femeile insarcinate si de cele cu insuficienta renala.
  • Lemnul dulce – in cantitati mari poate duce la retentie de apa si la instalarea hipertenisiunii arteriale.
Plante toxiceArnica, brandusa de toamna, cetina de negi, canepa codrului, cucuta, feriga, lacramioara, ciumafaia, matraguna, maturicea, maselarita, nemtisorii de camp, piperul lupului, ruta, vascul
De evitat in sarcinaUleiul de busuioc, cruciulita, limba mielului, marul lupului, pelinul, podofilul, tataneasa, tuia, aloe vera (intern), angelica, arnica, coada-soricelului, crusinul, dracila, eucaliptul, isopul, lemnul dulce, levantica, anasonul, ardeiul iute, cimbrul, obligeana, semintele de patrunjel, rostopasca, rozmarinul, salvia, uleiul de scortisoara, urzica, zmeurul, valeriana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *