Plantele de interior – aspiratoare de compusi toxici

Ficus

Concentrati pe poluarea aerului din exterior, ne place sa credem ca acasa sau la birou suntem protejati. Din pacate, studiile arata ca si aerul din incaperi, in special cel din birouri, contine foarte multe substante nocive pentru sanatate. Care sunt sursele de poluare intr-un birou? Toate elementele care constituie ambientul: mobila, mochetele fixe si sintetice, ecranele computerelor, imprimantele, fotocopiatoarele, produsele de curatenie, produsele de improspatare a aerului. Toate acestea elimina compusi toxici, denumiti compusi organici volatili (COV). Dintre acesti compusi, formaldehida este este cea mai toxica. Acest gaz iritant este eliminat in aer de mobilierul de birou, dar poate fi continut si in mochete, cartoane, hartie, diverse vopseluri. In afara de acesti compusi organici volatili, birourile sunt intesate si de unde electromagnetice. Poluarea aerului este si mai accentuata in cazul cladirilor moderne de birouri cu sisteme de ventilatie in circuit inchis. Consecintele acestei atmosfere nesanatoase sunt oboseala, durerile de cap, dificultatile de concentrare si chiar unele alergii, cum ar fi rinita si astmul. In aceste spatii inchise in care ne petrecem o zi intreaga de munca, plantele de interior reprezinta o alternativa eficienta de a absorbi poluantii din aer. In plus, ele influenteaza umiditatea si amelioreaza calitatea aerului, absorbind dioxidul de carbon, fixand praful si alte substante toxice. In schimb, elimina din belsug oxigen, indispensabil vietii.

 

Plante potrivite pentru birou

 

Ca regula generala, inainte de a achizitiona plantele, evaluati gradul de luminozitate si caldura din birou. Trebuie sa stiti ca majoritatea plantelor iubesc lumina, dar le poate dauna sa fie tinute direct in bataia soarelui.
Comunicati conditiile din birou specialistului de unde le cumparati si impreuna veti stabili care sunt cele care se preteaza la biroul dvs. Acest lucru este necesar, deoarece aspiratoare de toxicitate se pot numi doar acele plante care sunt bine ingrijite si sanatoase.

 

Iata cateva exemple

 

Feriga este o planta de interior foarte cunoscuta, care nu necesita conditii speciale de ingrijire. Are marele merit de a ioniza aerul. Este foarte sensibila insa la fumul de tigara si la aerul uscat.

Azaleea elimina foarte eficient amoniacul din produsele de curatenie. Este insa o planta care necesita o ingrijire speciala, mai ales in privinta pamantului folosit.

Ficusul benjamina este o planta verde, fara flori, care absoarbe eficient formaldeida, compus organic toxic prezent in aproape toate incaperile inchise. Este o planta iubitoare de lumina.

Clorophytumul este campionul depoluarii interioare. Absoarbe o mare cantitate de dioxid de carbon, formaldehida si toluen. Este o planta usor de intretinut in interior. Ii prieste luminozitatea, dar se adapteaza si la lumina medie.

Cactusul este ideal pentru a suprima efectele undelor electromagnetice ale computerului. Poate fi plasat langa calculator, in asa fel incat sa nu ne incurce la lucru.

Crizantema e o planta decorativa foarte frumoasa, care are capacitatea de a neutraliza substantele toxice emanate de solventii din vopseluri. Este o planta ceva mai greu de adaptat la interior, deoarece nu-i plac lipsa de lumina si caldura uscata. In functie de preferintele personale, exista o mare varietate de plante de interior folositoare sanatatii.

 

Plantele de birou si randamentul la munca

 

Studiile arata ca in birourile frumos aranjate, decorate din belsug cu plante, randamentul angajatilor creste. Se diminueaza nervozitatea, durerile de cap, afectiunile respiratorii si alergice, iar comunicarea intre angajati este mai buna.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *