Planurile Bistritei privind energia durabila: tramvai ecologic, panouri fotovoltaice, sensuri giratorii

Planurile municipalitatii privind energia durabila: tramvai ecologic, panouri fotovoltaice, sensuri giratorii

Edilul Ovidiu Cretu si invitatii din strainatate au participat sambata, la Primaria Bistrita, la o conferinta despre eficienta energetica, organizata cu ocazia Zilelor Bistritei. In cadrul simpozionului a fost expusa strategia 2008-2020 legata de energia durabila in municipiu.

A devenit deja o traditie in ultimii ani ca in programul Zilelor Bistritei sa fie inclus un simpozion la care participa reprezentantii delegatiilor din strainatate. Daca in 2009 urbanismul a fost in centrul discutiilor, in 2010 conferinta s-a axat pe problemele persoanelor cu handicap, iar in 2011 subiectul a fost dezvoltarea turistica a oraselor europene, tema aleasa pentru acest an a fost ”Energia durabila in Europa”, deoarece “este cea mai acuta problema a civilizatiei actuale”, potrivit primarului Ovidiu Cretu.

“Rezervele de combustibil fosil sunt pe terminate si omenirea trebuie sa-si faca o alta gandire referitoare la vitorul energetic”, a spus el.

Dupa cuvantul de deschidere al edilului, Hans Franchy (presedintele HOG Bistritz – Nosen) a facut o incursiune in istoria introducerii curentului electric in Bistrita, iar coordonatorul compartimentului energetic din cadrul Primariei, Ioan Papoi, a vorbit despre “Eficienta energetica in municipiul Bistrita – stadiul actual si perspective”.

Am aflat cu aceasta ocazie ca in fiecare casa din burgul vechi se gaseau pana la jumatatea secolului XX felinare voluminoase, cu sticla concava, in care ardea o lumanare, ca in 1855 iluminatul strazilor era pe baza de ulei de balena, ca in 1862 s-a trecut la iluminatul cu lampi de petrol, ca in 1913 s-au aprins prima data lampile pe baza de curent electric pe strazile Bistritei, sau ca prima cladire iluminata a fost administratia forestiera Ragna, actualmente spital pe Bd. Independentei.

Totodata am aflat si viziunea municipalitatii privind energia durabila: “Bistrita sa devina pana in anul 2050 un oras care sa utilizeze in mod inteligent resursele energetice, sa aiba un consum energetic scazut si in acelasi timp un nivel ridicat al calitati vietii”.

Ce prevede planul de actiune privind energia durabila in Bistrita pana in 2020? Reducerea emisiilor de CO2 cu peste 20 %, reducerea consumului de energie (eficientizarea iluminatului in cladirile administrative ale Primariei prin montarea de senzori de prezenta), eficientizarea circulatiei (inlocuirea semafoarelor cu sensuri giratorii la intersectiile principale), realizarea a 1.000 de parcari ecologice pana in 2018, transport in comun ecologic (realizarea unei linii de tramvai care sa tranziteze centrul istoric), extinderea iluminatului public cu panouri fotovoltaice pentru 24 de strazi, realizarea unui parc fotovoltaic in cadrul unui parc industrial, cladiri eficiente energetic (inlocuirea sistemelor clasice de incalzire cu pompe de caldura si panouri solare pentru apa calda menajera la patru gradinite), reabilitarea termica a blocurilor de locuinte.

In total, valoarea estimata a planului ce vizeaza 88 de actiuni si masuri (unele dintre ele aplicate, altele in implementare sau in proiect) este de aproximativ 403 milioane de euro.

Delegatii oraselor infratite Zielona Gora (Polonia), Herzogenrath (Germania), Besancon(Franta) si L’Aquila (Italia) au prezentat situatia din localitatile pe care le reprezinta.

Despre Herzogenrath a vorbit Thomas Baum, director executiv la firma VSU GmbH, consilierul local din L’Aquila Maurizio Capri a facut o prezentare privind energia durabila in orasul sau, viceprimarul din Zielona Gora, Krzystof Kaliszuk, a expus proiectele localitatii poloneze, iar primarul din orasul partener Wiehl (Germania), Werner Becker – Bloningen, a avut un discurs despre managementul municipal al energiei in contextul legii promovarii formelor de energie durabila. Si Nicolas Guillemet, consilier local in Besancon, a fost invitat sa ia cuvantul.

Primarul Ovidiu Cretu va participa la inceputul lunii octombrie la seminarul international ”Suta la suta energie din surse regenerabile in regiunile Europei”, care va avea loc in Danemarca. Edilul va tine o prelegere despre implicarea autoritatilor in aceasta problema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *