Plasticul, hulit la centenar

Acum un secol, in Statele Unite, belgianul Leo Baekeland punea la punct un material care avea sa revolutioneze piata de consum: banalul plastic, care a inceput sa fie folosit pentru producerea celor mai diverse obiecte.

Astazi, dupa ce s-a constatat ca Pamantul nu mai poate respira din cauza re-numitelor deseuri din plas-tic, acesta a inceput sa fie inlocuit cu materiale mai prietenoase cu mediul inconjurator, adica biodegradabile.

Avan-ta-jale, dupa cum o demonstreaza cercetarile si experimentele, sunt numeroase: pen-tru pro-ducerea lor, se eco-nomiseste energie, se reduc emisiile de bioxid de carbon, se recicleaza materialul agricol si, un aspect social important, se creeaza noi locuri de munca.

Sarbatorit la Bruxelles

Coldiretti, Federatia Cul-ti-vatorilor si Agricultorilor Italieni, a aniversat cei 100 de ani ai plasticului intr-un mod inedit.

In cadrul unei expo-zitii dedicate acestuia, orga-nizata la Bruxelles, au fost puse, unele langa altele, obiecte „vechi” confectionate din acest material si varianta lor „noua”, realizata din materiale biodegradabile.

Astfel, vizitatorii au fost invitati sa compare, printre altele, ochelari de soare din plastic si dintr-un material bio, obtinut din porumb, ori jucarii, saci, sacose, obiecte casnice si chiar pampersi, in dubla varianta: cea din plastic si cea realizata din materiale biodegradabile.

Anual, in Europa se consuma, spre exemplu, 100 de miliarde de saci si pungi de plastic, importati din China, Thailanda si Malaysia.

Acestia reprezinta o ade-varata otrava pentru mediul inconjurator, dat fiind ca este nevoie de peste 200 de ani ca sa se descompuna. In plus, se adauga si poluarea produsa in timpul procesului de fabricatie.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *