Marea industrie, exceptata de la plata certificatelor verzi

Schimb?ri structurale în industrie, cu consum redus de energie
Marea industrie, exceptata de la plata certificatelor verzi
Marea industrie, exceptata de la plata certificatelor verzi

Marile companii din industrie vor fi exceptate de la plata certificatelor verzi, iar schema de sprijin pentru producatorii de energie regenerabila va fi ajustata chiar din acest an, sustin surse din Ministerul Economiei. Aceasta este varianta pe care o va alege ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, pentru ca toate categoriile de consumatori sa aiba costuri acceptabile cu energia, mai spun sursele ziarului Bursa.

In urma cu o saptamana, domnul ministru Nita a declarat, in exclusivitate pentru ziarul BURSA, ca va modifica actuala schema suport pentru productia de energie regenerabila, pentru care are in analiza urmatoa­rele variante: ajustarea valorii maxime a certificatelor verzi, micsorarea numarului de certificate acordate producatorilor in urma ieftinirii tehnologiei, exceptarea indus­triei de la obligatia platii acestor certificate, introducerea unei taxe de echilibrare. Domnia sa ne-a precizat ca solutia aleasa va fi un mix intre aceste masuri.

Sursele sus-mentionate ne-au explicat: „Daca industria va fi exceptata de la plata certificatelor, atunci povara platii va cadea pe restul consumatorilor. Ca sa fie evitat acest lucru, va trebui aprobata chiar din acest an modificarea numarului de certificate verzi acordate producatorilor de energie regenerabila. Astfel, populatia si IMM-urile nu vor mai cunoaste noi cresteri ale costurilor cu certificatele verzi”.

Ionel Blanculescu, secretarul executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, ne-a declarat: „Daca ministrul delegat pentru energie merge pe aceasta varianta, atunci nu pot decat sa il felicit. Decizia va fi buna pentru economie si pentru consumatori. Eu din luna octombrie a anului trecut am avertizat asupra impactului pe care il va avea subventia pentru energia verde”.

Domnia sa a subliniat ca scaderea numarului de certificate nu trebuie sa afecteze unitatile de productie de energie verde care functioneaza deja: „Aceste investitii trebuie sa continue. Investitorii au obtinut finantare de la banci pe o anumita schema de sprijin. Daca aceste inves­titii vor fi afectate atunci planurile lor de afaceri vor fi aruncate in aer si dai un semnal negativ tuturor investitorilor straini care vor sa vina in Romania”.
Si Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), are aceeasi opinie: „Daca vrem sa mai pastram si industria pe care o mai avem, trebuie sa-i dam o gura de oxigen. Spania, Italia, Portugalia, Anglia si Germania au redus drastic sprijinul pentru producatorii de energie regenerabila pentru a evita riscul delocalizarii industriei. Din pacate, avantul acestei productii de energie curata intr-o perioada scurta de timp a aratat ca economia si populatia din aceste tari si din Romania nu pot suporta costurile”.

Domnia sa a spus ca modificarea schemei de sprijin nu trebuie sa afecteze investitiile verzi care functionea­za deja. De asemenea, reprezentantul AOAR si-a exprimat ingrijorarea cu privire la riscurile pe care le prezinta parcurile eoliene care au deja contracte de racordare: „Autoritatile trebuie sa faca o analiza atenta ca sa nu fie date in judecata de investitorii care au deja contracte, au finantare si contracte pentru achizitia echipamentelor si ale caror planuri de afaceri vor fi date peste cap de reducerea numarului de certificate”.

Cristian Parvan a mai spus ca, din pacate, Transelectrica a emis multe avize si contracte de racordare, desi toate studiile arata ca sistemul nostru energetic nu poate prelua mai mult de 3.500 MW eolieni, solari, hidro si pe biomasa.

Potrivit estimarilor ANRE, pe actuala schema suport pentru energia regenerabila, in acest an vor fi emise circa 10 milioane de certificate verzi cu o valoare totala de circa 600 milioa­ne euro. Anul trecut, au fost acordate circa 5,5 milioane certificate verzi producatorilor de energie curata, in valoare de circa 350 milioane euro.

ANRE va finaliza, la sfarsitul acestei luni, raportul de monitorizare care va arata cum va fi ajustata schema de sprijin pentru producatorii de energie regenerabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *