Pledoarie pentru consumul de lapte

Pledoarie pentru consumul de lapte

Principalele beneficii ale laptelui asupra sanatatii reprezinta obiectivul campaniei ‘Da, lapte!’, relansata in Romania, tara noastra situandu-se printre ultimele trei state europene in privinta consumului de lapte pe locuitor, transmite Agerpres (9 iulie).

„In editia din acest an a campaniei ne reamintim ca acest aliment complet face parte in mod natural din viata noastra, de la cea mai frageda varsta si este unul dintre alimentele esentiale ale unei alimentatii echilibrate si unui stil de viata sanatos. Din pacate, in Romania ne-am pierdut obiceiul de a bea lapte in fiecare zi si consumam de aproximativ de doua ori mai putin decat in tarile din Europa Occidentala, situandu-ne printre ultimele trei tari din Europa in privinta consumului de lapte pe locuitor. Am relansat aceasta campanie pentru a redescoperi beneficiile laptelui, dar si noi modalitati in care il putem consuma, care pot deveni noi ocazii de rasfat”, a declarat Cristina Dumitru, Communication and Environment Manager Tetra Pak Romania si Moldova, cu prilejul relansarii campaniei.

Laptele contine aproape toate componentele esentiale: apa (87%), proteine (minim 3%), lipide, carbohidrati, micro si macroelemente (precum calciu, fosfor, potasiu), bacterii lactice, vitamine (A, D, E, K, B2, B3, B6 si B12). ‘Laptele este unul dintre rarele alimente, daca nu singurul, in care sa fie prezente toate elementele nutritive de baza, in proportii optime si cu biodisponibilitate crescuta, putand fi eficient utilizate de organism. Daca ar avea si fibre, l-am putea numi alimentul ideal, pentru ca am putea trai consumand doar lapte si produse lactate. Dar nimeni nu e perfect… Corpul unui adult contine peste 1 kg de calciu, 98% din el fiind depozitat in oase, de unde se reinnoieste continuu, acest mineral fiind folosit ca agent de neutralizare al tuturor produsilor acizi rezultati din metabolism. Zilnic se consuma 1g de calciu, pierdere care trebuie acoperita prin alimentatie. Nutritionistii au stabilit ca o ‘portie’ de calciu ‘valoreaza’ 300 mg, in concluzie avem nevoie zilnic de trei portii de calciu, adica aproape 1 gram si din ce sa luam mai bine calciu daca nu din lapte?’, a spus dr. Mihaela Bilic, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice.

Alaturi de legume, fructe, cereale, carne si oua, laptele este un element de baza intr-o alimentatie sanatoasa, deoarece, datorita nutrientilor sai, laptele contribuie la mentinerea si imbunatatirea starii de sanatate daca este baut in fiecare zi.

In opinia nutritionistilor, consumul zilnic recomandat de lapte este de minimum 250 de ml, adica mai mult decat dublul consumului zilnic actual in Romania. ‘Laptele contine noua nutrienti esentiali care il transforma intr-unul dintre cele mai importante alimente pentru noi. 250 ml de lapte in fiecare zi reprezinta o sursa excelenta de calciu, proteine, fosfor, circa 25% din necesarul zilnic de vitamina D si alti nutrienti de baza. Un pahar de lapte iti aduce in organism 30% din valoarea zilnica necesara de calciu, un mineral care ajuta la construirea si mentinerea structurii oaselor si dintilor si care joaca un rol important in buna functionare a structurilor nervoase si in contractiile musculare. In plus, proteinele din lapte au o calitate superioara, ceea ce inseamna ca laptele contine toti aminoacizii esentiali functionarii normale a organismului’, a aratat dr. Serban Damian, nutritionist sportiv acreditat CIO.

Laptele consumat zilnic ne asigura necesarul optim de calciu cu cea mai mare biodisponibilitate (cel mai mare procent de absorbtie de aproximativ 40% comparativ cu celelalte alimente), asigura un raport optim de calciu, fosfor si proteine, atat de necesare pentru cresterea si buna functionare a sistemului osos, implicit de prevenire a osteoporozei.

De asemenea, reduce riscul de a face cancer colorectal (datorita componentelor sale si anume calciul si acidului linoleic conjugat) si mamar.

Laptele reduce cu 15-20% riscul de a face o afectiune coronariana (conform unui studiu efectuat la Universitatea Cardiff si coordonat de prof. Peter Elwood), ne hidrateaza si hraneste in acelasi timp, deoarece contine 87% apa, proteine (3-3,5%), glucide (4-5%) si lipide (3,5-4,5%), plus toate mineralele si bacterii lactice care asigura buna functionare a organismului si cresterea imunitatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *