Ploaia grabeste evacuarea sinistratilor

Alte opt familii din Ocnele Mari vor fi mutate daca nivelul lacului va creste cu 50 de centimetri. Nivelul saramurii a crescut si din cauza ploilor din ultimele zile, apa scurgandu-se de pe versanti in lac. De duminica, in zona a plouat torential, dar vremea se va indrepta.strada Cosota

La Ocnele Mari se mentine in continuare codul rosu si, daca situatia se complica, sunt pregatiti sa intervina pompieri, jandarmi si politisti. Deja familiile Hodorog si Ciriperu au fost evacuate, iar autoritatile spun ca, daca nivelul saramurii va mai creste cu inca jumatate de metru, iar cota va ajunge la 267 de metri, inca opt familii vor fi mutate.

„In cazul in care saramura ajunge la 267 de metri vor fi inundate curtile altor opt familii si se va trece la evacuarea bunurilor”, a declarat Remus Grigorescu, prefectul judetului Valcea.

Nu se indura sa plece

Familia Chiripus si-a mutat deja bunurile la Tabara Ocnita, dar inca sta in locuinta, desi saramura i-a inundat gradina. „Avem camera la tabara, dar nu am plecat din zona. Unde sa stau cu sotul bolnav intr-o camaruta? Camera e foarte mica, nu intra in ea decat o dormeza. Cat se mai poate stam aici. Cand nu s-o mai putea, ne ducem la tabara, pana ne fac casa la Cazanesti. Aproape au ajuns la acoperis”, a spus Maria Chiripus.

Nici Elena Bradeanu nu se grabeste sa-si paraseasca gospodaria, desi este constienta ca, daca nivelul saramurii in lacul nou va continua sa creasca, saramura va ajunge si la casa ei. „Suntem stresati. Am ajuns sa stam noaptea cu lanterna langa noi sa vedem daca mai inainteaza saramura. Faci infarct cand vezi ca saramura inainteaza si autoritatile spun ca e totul sub control”, a spus femeia.

Mutare provizorie in locuinte ANL

Ieri, prefectul a prezentat reprezentantilor Ministerului Administratiei si Internelor situatia oamenilor care risca sa ramana fara locuinte acum, in prag de toamna.

Guvernul a alocat 1,5 milioane de lei pentru constructia celor 20 de locuinte in cartierul Cazanesti al Ramnicului destinate sinistratilor, dar mai sunt necesare inca 12 milioane de lei. In cazul in care acestea nu vor fi gata la timp, sinistratii pot fi mutati provizoriu in blocul ANL construit la Ocnele Mari.

„Blocul ANL poate fi folosit si la iarna. Problema e ca blocul nu are utilitati si am cerut fonduri in regim de urgenta ca sa rezolvam problema”, a declarat prefectul.

In zona afectata de acumularea de saramura, sapte familii au solicitat reevaluarea proprietatilor. Printre ele si familia Hodorog. Ion si Gherghina Hodorog au fost evacuati din locuinta la inceputul lunii august in Tabara Ocnita. Casa si gradina lor au fost acoperite de saramura. „La reevaluare am cerut pe casa cu sase camere si pe teren 240.000 de lei, dar ma multumesc si cu 220.000 de lei. Nu vreau locuinta de la stat. Vreau sa-mi cumpar casa in alta zona”, a spus Ion Hodorog. locuinta

In functie de preferinte si de rezultatul evaluarilor, sinistratii pot primi bani sau locuinte la cheie. Noile case vor avea o camera, doua, sau trei, plus bucatarie si baie si sunt in curs de amenajare in cartierul Cazanesti. Alte locuinte vor fi contruite si in cartierul Copacelu din municipiul Ramnicu Valcea.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *