Ploiesti: Legumicultura, afacere de familie la Balta Doamnei

Forfota mare in aceasta perioada in comuna prahoveana Balta Doamnei, unde 90% dintre locuitori se ocupa cu legumicultura.legumicultura

Solariile se intind pe suprafete generoase, in fiecare gospodarie inaltandu-se constructiile acoperite cu folie transparenta. Din vanzarea rosiilor, a castravetilor si a ardeilor traiesc mai toti din localitate. Produsele lor ajung pe tarabele comerciantilor din toata tara. Anul acesta, iarna grea le-a dat de furca producatorilor de legume de solar. Daca in anii trecuti, de la mijlocul lui martie se vindeau primii castraveti, acum trufandalele vor ajunge pe tarabe abia in mai.

Munca si investitii

Traditia producerii legumelor in solar, are vechime in Balta Doamnei. Practic indeletnicirea s-a transmis de la generatie la generatie si a devenit ocupatia de baza a localnicilor care au renuntat la servici si au ales sa trudeasca pentru familie in solar. „A fost zapada multa si abia acum s-a topit. Trebuie sa astepte ca pamantul sa se usuce ca sa poata inveli cu folie solariile. Cred ca o sa fie cel mai greu an din ultimii cinci”, a declarat Vasile Dascalu, primarul comunei Balta Doamnei.

Oamenii spun ca afacerea nu mai merge ca alta data si ca abia isi scot cheltuielile. Nu renunta insa, pentru ca, spun ei, nu stiu sa faca altceva. Este si cazul famuliei Andrei. Vasile are 52 de ani si Georgeta, sotia lui- 49. De peste 30 de ani, ei se ocupa cu cultivarea rosiilor si a castravetilor in solariile care se intand in toata gospodaria. Cei doi soti nu muncesc singuri. In mica afacere de familie i-au angrenat si pe copiii lor. Cele doua fete si baiatul sunt acum mari, au propriile familii, si, la fel ca parintii lor, traiesc din ceea ce muncesc si vand din solariile din batatura.

„E munca multa de dimineata pana noaptea, si din iarna pana-n primavara. Este felul nistru de a supravietui. In afacerea asta trebuie sa bagam si bani multi. In folie, in substante, in seminte. Si te poti trezi ca nu iese productia la care te astepti, sau vine vreo vijelie si-ti distruge toata munca. Dar asta am invatat sa facem, este modul nostru de a supravietui”, a marturisit Vasile Andrei.

In acest moment in comuna, peste 100 de hectare de teren sunt ocupate de solarii. Din cei aproape 3000 de locuitori, aproape toti se ocupa cu legumicultura.

Productie intarziata de iarna

Pe langa profitul mic pe care il preconizeaza pentru 2010, legumicultorii mai au acum o problema. Iarna grea le-a devansat termenele de insamantare si de producere a rasadurilor. Daca in 2009, prima recolta de castraveti cornisor era culeasa in martie, acum acest lucru se va intampla abia dupa 15 mai.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *