Ploile au adus un covor de PET-uri pe Dunare

Sute de metri cubi de sticle din plastic si de resturi menajere au ajuns pe ape in urma precipitatiilor abundente din ultimele zile. Autoritatile din Mehedinti dau vina una pe alta si spun ca plasticul se aduna pe Dunare ori de cate ori ploua in zona.tone de PET-uri

Barajul plutitor de pe raul Cerna a cedat dupa ploile abundente ce au cazut in ultimele zile in Mehedinti. Apele au adus cu ele spre Dunare zeci de tone de resturi menajere. Directia Ape Banat si-a trimis in zona muncitorii pentru a colecta deseurile. Acestia se chinuiesc sa stranga deseurile cu ajutorul unei barci si cu niste cangi.

Directorul general al Apelor Romane Banat, Titu Bojin, sustine ca vina apartine pescarilor care au rupt barajul si ca angajatii timiseni vor reface cat mai curand pagubele produse. „Am trimis deja oameni in zona pentru a reface barajul plutitor rupt. Mai mult ca sigur ca pescarii l-au rupt. In ceea ce priveste gunoiul purtat de apele Cernei, am stat de nenumarate ori de vorba cu autoritatile din Baile Herculane, insa degeaba. Asa suntem noi, romanii. Sper ca intr-o buna zi sa ne europenizam si noi”, a declarat Titu Bojin.

Imagine dezolanta

Problema poluarii Dunarii cu PET-uri si alte gunoaie este veche. Autoritatile se confrunta cu astfel de incidente inca din 2004. Reprezentantii Primariei Orsova s-au plans in nenumarate randuri ca in felul acesta este afectata imaginea orasului, pe care incearca sa-l integreze, alaturi de localitatile din Clisura Dunarii, in circuitul turistic international.

Directia Apelor Banat a organizat controale in localitatile situate in amonte de Orsova, pentru depozitarea necorespunzatoare a deseurilor. Acestia au verificat si au amendat mai multe primarii din judetele Caras Severin si Timis. Problema persista la fiecare ploaie abundenta.

„Imi pare rau ca avem o imagine dezolanta in fata. Toate aceste PET-uri, resturi vegetale, lemne, coceni de la grajdurile toplicenilor sau ale satelor prin care trece Cerna ajung in lacul nostru si ii da un aspect de insalubritate totala. De ani de zile nu se poate gestiona aceasta situatie. Eu am incercat sa iau legatura cu Apele Banat, care este administratorul apelor, cu Hidroelectrica, cea care are preluare in concesiune de la administrator acest luciu de apa, toti au spus ca nu au fonduri”, a precizat primarul Orsovei, Constantin Bragaru.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *