Plombele cu amalgam

Atat amalgamul dentar cat si celelalte materiale dentare alternative sunt eficiente si sigure-aceasta este concluzia la care a ajuns Consiliul Stiintific de Aflare si Identificare a Riscurilor Asupra Sanatatii din cadrul Comisiei Europene.

O mica parte de mercur eliberat in mediu prin folosirea sau eliminarea de amalgam dentar se poate transforma in metilmercur, substanta care este asimilata de organisme si intra astfel in circuitul de hrana. Expunerea indirecta a oamenilor la metilmercur(datorata folosirii amalgamului dentar) este in orice caz in limitele acceptate si este putin probabil sa aiba efecte serioase asupra sanatatii.

La aceeasi concluzie a ajuns si Comitetul Stiintific de Sanatate si Riscuri de Mediu din CE.
Iate cateva opinii ale celor doua comitete stiintifice cu privire la efectele mercurului din amalgamul dentar asupra pacientilor dar si al stomatologilor: Amalgamul-o combinatie de mercur cu alte metale-poate fi in continuare considerat o optiune in alegerea materialului de realizare a plombelor dentare.
Materialele dentare alternative variaza in compozitie, proprietati si includ spre exemplu compoziti sau cimenturi. Unele dintre aceste materiale alternative sunt foarte complexe din punct de vedere chimic si nu neaparat fara motive de ingrijorare asupra sanatatii.
Desi considerate sigure, atat amalgamul dentar , dar si celelalte materiale alternative au provocat reactii alergice locale, dar nu s-a demonstrat pina acum ca ar cauza in mod direct boli.  Apa reziduala ce provine din clinicile dentare ar putea creste concentratia de mercur anorganic din apa, dar riscul asociat asupra organismelor acvatice este scazut. De asemenea incinerarea indivizilor cu plombe din amalgam duce la eliberarea in aer a unor cantitati de mercur si la depuneri pe sol a unor astfel de substante.

Ingrijorarea principala se refera la cantitatile de mercur natural ce se transforma in metilmercur- o forma organica a mercurului, care se poate acumula in organisme si intra apoi in circuitul de hrana. Toate aceste studii si cercetari nu permit inca oamenilor de stiinta sa dea un verdict clar si sigur in ceea ce priveste pericolul prezentat de amalgamul dentar atat pentru oameni cit si pentru mediul inconjurator.

Traducere din: www.greenfacts.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *